Ga naar de inhoud
Tech

RIP Pebble: geen nieuwe smartwatches na overname Fitbit

Fitbit en Pebble hebben de overname bevestigd. De smartwatches Pebble Time 2 en Pebble Core zijn inmidddels gecanceld.

De Pebble Time 2 en Pebble Core waren afgelopen zomer via Kickstarter te bestellen. De nieuwe smartwatch en hardloopwearable (Core) zouden in januari 2017 geleverd worden, maar dat gaat niet door. Fitbit heeft Pebble overgenomen en de hardwareproductie is gestaakt.

Concurreren met Apple

Over de overname werd al geschreven door Bloomberg. Daarin stond dat Fitbit Pebble voor minder dan 40 miljoen dollar zou hebben gekocht. Het ging al een tijdje niet goed met Pebble - eerder dit jaar werd een kwart van de werknemers ontslagen. Fitbit hoopt vooral beter met de Apple Watch te kunnen concurreren door Pebble aan boord te halen en zodoende betere smartwatches te maken. Het is Fitbit voornamelijk om de software te doen. Van alle Pebble-medewerkers zou 40 procent een positie bij Fitbit aangeboden gekregen hebben.

"Fitbit heeft de belangrijkste onderdelen van Pebble overgenomen, daardoor kan Pebble niet langer als onafhankelijk bedrijf bestaan", schrijft Pebble in een mail naar Kickstarter-backers. "Pebble stopt met het maken van hardware, maar actieve Pebble-modellen blijven werken." Volgens Bloomberg verlaat Eric Migicovsky het schip na de overname. Hij gaat mogelijk terug naar incubatieplatform Y Combinator, om startups die eigen hardware maken te adviseren.

Fitbit-ceo James Park zegt zijn merk hiermee te kunnen uitbreiden. "We hebben een kans om verder te bouwen op onze sterktes en om onze leidende positie in de wearables-categorie te verstevigen."

Kickstarter-succes

Een Pebble-project op Kickstarter stond altijd garant voor het ophalen van miljoenen dollars. In 2012 haalde het bedrijf ruim 10 miljoen dollar op voor de eerste Pebble-smartwatch. De horloges staan bekend om hun eInk-scherm dat tot een week meegaat op een volle accu. Ook ondersteunen de watches eigen apps en enorm veel klokjes die gebruikers downloaden en zelf kunnen indienen. Bij de introductie van de Pebble Time (met kleurendisplay) kwam 20 miljoen dollar binnen via Kickstarter. Het meest recente project, met Time 2, Pebble Core en de reeds geleverde Pebble 2, was goed voor bijna 12,8 miljoen dollar.