Tech

Weekendtip: Mode uit de zee

14 januari 2017 19:11 Aangepast: 27 april 2018 02:24

Deltapark Neeltje Jans toont nu ook mode gemaakt van plasticsoep uit de zee.

Sinds de kerstvakantie is op Deltapark Neeltje Jans naast indrukwekkende natuur en civiele techniek ook duurzame fashion te zien. Het werkeiland showt de Healthy Seas Fashion-expositie. Mode uit de zee, ofwel From waste to wear. De Healthy Seas modetentoonstelling laat kleding zien die gemaakt is van uit de Noordzee opgeviste achtergebleven visnetten, wetsuits en andere plasticsoep. De kledingstukken zijn gemaakt door modestudenten aan het AKTO College in Griekenland, de stand is ontworpen door Evi Polychroniadou.

Tot nu toe hebben al 400.000 bezoekers de tentoonstelling tijdens een rondreis door Griekenland bezocht. In Nederland is het aanbod in combinatie met het indrukwekkende Neeltje Jans extra aantrekkelijk. Nederland is ook de thuishaven van organisator Healthy Seas. "Zo'n 10 procent van het afval in zee bestaat uit verloren visnetten", zegt Healthy Seas. "Deze netten veroorzaken veel dierenleed en het zijn onnodig verspilde grondstoffen."

Producten met 'econyl'

Duikteams van Healthy Seas duiken de spooknetten op, bevrijden erin verstrengelde dieren, waarna er van het plastic Econyl gemaakt wordt. Van die gerecyclede nylon econyl zijn inmiddels beachshorts en bikini’s van Koru Swimwear, en sokken van StarSock in Oisterwijk te koop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van