Tech

Nooit meer op je bek door een tramrails

08 januari 2017 11:47 Aangepast: 27 april 2018 02:24

Twee Delftse studenten komen met een oplossing voor het probleem van de fietswiel en de tramrails: SafeRails.

Iedere Nederlander kent het probleem. Het wiel van je fiets zakt in de tramrails en je blijft onbestuurbaar achter. De rails schuin kruisen wordt je als kind al geleerd, maar het blijft lastig. TU Delft-studenten werktuigbouwkunde Roderick Buijs en Ward Kuiters kennen het probleem en verzonnen een oplossing. Ze ontworpen een lang stuk plastic dat in de rails gelegd kan worden zodat een evenhoog oppervlak ontstaat als het straatniveau. Zo kan je wiel nooit meer in de rails zakken. 

Het profiel van gerecycled plastic kreeg de naam SafeRails. Ze kregen er internationaal aandacht voor. De heren zonden het idee ook in voor de innovatieprijsvraag Haagse Vernieuwers. Nu zijn ze genomineerd voor de hoofdprijs. Wie op SafeRails wil stemmen kan dat hier doen. 

Ik ben ook wel eens net voor een rijdende tram overgestoken waarbij het mis ging. Volledig gekapseisd op straat, stuur verbogen en een ringelende tram in mijn nek. Niet omdat een wiel in de rails gleed, om dat te voorkomen heb ik geleerd altijd met een behoorlijk grote hoek van inval de rails te kruisen. Met één nadeel, en dat was de oorzaak van mijn val. Die rails is glad en als je even aanzet, zwiept je achterwiel onderuit. Maakt de SafeRails het gladde oppervlak nog groter? Als de makers van Saferails hun oppervlak grip kunnen geven, dan is ook dat gevaar hopelijk ook geweken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van