Tech

Gemeente Enschede wil drone inzetten als toezichthouder

16 januari 2017 12:20 Aangepast: 27 april 2018 02:24

Als het aan gemeente Enschede ligt, worden de campus van de Universiteit Twente en bedrijventerreinen binnenkort bewaakt door een drone.

De drone die Enschede op het oog heeft, werkt helemaal autonoom. Dat schrijft Dronewatch. Als er een melding is van brand of inbraak, vliegt de drone er automatisch heen om beelden te maken, die live naar de meldkamer gestuurd kunnen worden. Burgemeester Onno van Veldhuizen zegt dat alleen de wet- en regelgeving nog voor obstakels zorgen. Technisch is deze oplossing voor bewaking immers al mogelijk. "We spreken hierover met verschillende ministeries", zegt hij. "We zouden graag op twee locaties een proef doen."

Een autonome drone is in strijd met flink wat regels. Een drone moet namelijk altijd door iemand bestuurd worden en mag niet gevlogen worden boven bebouwing, wegen of andere gebieden met veel mensen. Op de meer afgeleden terreinen, waar industrie is bijvoorbeeld, hoopt Enschede aan te tonen dat een drone goed ingezet kan worden voor beveiliging.

Overal ter wereld wordt aan autonome drones gewerkt. Ruim een halfjaar geleden schreven we bijvoorbeeld over Airobotics, een Israëlische dronemaker die de apparaten ontwikkelt om zonder menselijke besturing te vliegen. De drone van het bedrijf vliegt een halfuur, daarna raakt de accu leeg en vliegt hij terug naar zijn basis om op te laden. Airobotics richt zich op professioneel gebruik, waaronder bedrijven die drones voor beveiliging van grote terreinen gebruiken. Dat drones voor bewaking ingezet worden, lijkt dus een kwestie van tijd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van