Tech

TomTom koopt startup met techniek voor zelfrijdende auto

18 januari 2017 10:33 Aangepast: 27 april 2018 02:24

TomTom heeft een Duitse startup die technologie voor zelfrijdende auto's ontwikkelt overgenomen.

Het Duitse Autonomos heeft inmiddels vijf jaar ervaring met zelfrijdende technologie, nadat het als startup voortkwam uit een project aan de Vrije Universiteit van Berlijn. In die jaren heeft Autonomos op projectbasis meerdere autofabrikanten geholpen 'met de eerste stappen naar geautomatiseerde en later zelfrijdende auto's', zegt cfo Taco Titulaer tegen RTL Z.

En daarmee is het een interessante strategische aankoop voor TomTom. De kaartenmaker heeft namelijk een steeds sterkere focus op het maken en leveren van navigatietechnologie speciaal voor (deels) zelfrijdende auto’s. "Zij hebben een zelfrijdende auto gecreëerd. Dat wil zeggen: zijn hebben een standaard auto omgevormd tot een zelfrijdende auto. Dat is voor ons heel leerzaam, dan begrijpen we beter wat de risico’s en de mogelijkheden zijn", vertelt Titulaer.

Het mes snijdt daarmee aan twee kanten, denkt TomTom. Aan de ene kant zou het helpen bij het begrip van wat de klanten willen. Aan de andere kant vergaren ze binnenshuis kennis over waar auto's over een paar jaar toe in staat zijn.

Computervision

Maar er valt meer te winnen voor TomTom met de overname. Autonomos heeft namelijk ook speciale camera's ontwikkeld, met zogenoemde 'computervision'. Die camera's kunnen wegen in detail in kaart brengen waardoor het makkelijker wordt om digitale kaarten te maken.

Hoeveel geld er met de overname gemoeid is wil het bedrijf niet zeggen. Het inlijven van Autonomos zal niet direct te zien zijn in de omzet, omdat het bedrijf tot nu toe vooral op projectbasis werd gefinancierd door externe partijen. Bij Autonomos werken 32 mensen.

Het is overigens niet de bedoeling dat TomTom in de toekomst ook zelfrijdende auto's gaat verkopen. Titulaer ziet het wel gebeuren dat er 'een keer een zelfrijdende auto met een TomTom-logo erop te zien zal zijn', maar dat zal dan voor onderzoek zijn.

Vorig jaar spraken we in Bright TV TomTom-ceo Harold Goddijn over hoe zijn bedrijf een grote speler wil worden op het gebied van zelfrijdende auto's: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van