Ga naar de inhoud
Tech

Met deze geknutselde drones dropt IS granaten in Irak

Nieuwe foto's tonen de aangepaste DJI Phantom-drones die strijders van IS in Irak gebruiken om aanvallen uit te voeren.

De drone-wapens van IS zijn gefotografeerd door de Amerikaanse ex-legerofficier Mitch Utterback, die als journalist de Iraakse stad Mosul bezocht. IS-strijders droppen met de aangepaste drones kleine granaten vanuit een plastic buis op het apparaat. "Het gaat om kleine quadcopters die kleine granaten droppen op een vrij onnauwkeurige manier", bevestigt de Amerikaanse kolonel Brett Sylvia.

IS maakt aanpassingen in de elektronica en de software zodat de strijders op afstand de granaten kunnen loslaten. De gebruikte drones van het bekende merk DJI kosten zo'n duizend euro en kunnen een half uur in de lucht blijven. Ze zijn vanaf enkele kilometers afstand te besturen. "We zagen deze gewapende drones elke dag. Het Iraakse leger is er erg bezorgd over", aldus Utterback tegen de BBC.

Het leger zou de drones kunnen weren door de draadloze signalen te blokkeren, maar dat gebeurt nog niet. Wel wordt er volgens Utterback veel op de drones geschoten. In oktober werden twee Koerdische strijders gedood door een soortgelijke IS-drone in Noord-Irak. Het Iraakse leger is bezig met een groot offensief rond IS-bolwerk Mosul.