Tech

Miniscule Nederlandse robot opereert ogen

24 januari 2017 09:08 Aangepast: 27 april 2018 02:24

R2D2 is een minuscule kleine robot van Nederlandse makelij die voorheen onmogelijke oogoperaties uitvoert.

Medische robots worden steeds vaker ingezet. In de VS hebben chirurgen al meer dan 3 miljoen mensen met behulp van de chirurgische robot Da Vinci geopereerd. Da Vinci wordt onder andere ingezet om hartkleppen te repareren. Da Vinci is echter zo groot al een olifant en is niet geschikt voor bijvoorbeeld de finesse die een oogoperatie vereist.

Maar dankzij onder meer een minuscule kleine robot ontwikkeld door Preceyes, een medisch robotbedrijf opgezet door de Universiteit van Eindhoven, zullen in de nabije toekomst oogoperaties mogelijk zijn die voorheen ondenkbaar waren. Preceyes ontwikkelde de Robotic Retinal Dissection Device, liefelijk R2D2 genoemd. R2D2 is sinds september in een ziekenhuis in Oxford al vijf keer ingezet om patiënten te opereren. 

Honderdste van een millimeter

Een patient kreeg een virus als onderdeel van gentherapie op het netvlies geplaatst om de effecten van netvlies-degeneratie tegen te gaan. Deze chirurgische ingreep was alleen mogelijk door de precisie van R2D2 die zonder problemen een netvlies, dat nog geen honderdste van een millimeter dik is, kan vastpakken en verplaatsen. R2D2 wordt bestuurd door een chirurg, maar de robot verbetert die bewegingen waardoor hele precieze ingrepen mogelijk zijn.

Overigens is R2D2 niet de enige chirurgische oogrobot in de maak. Axsis is net zoals R2D2 een prototype chirurgische oogrobot ontwikkelt door Cambridge Consultants. Axsis is een van de allerkleinste met behuizing van een het formaat van een blikje frisdrank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van