Tech

App helpt zwangere vrouwen aan zitplek in openbaar vervoer

24 januari 2017 17:11 Aangepast: 27 april 2018 01:53

Met de app Babeee on Board sturen zwangere vrouwen een notificatie naar omstanders met de melding of ze zouden willen opstaan.

De Brit Hew Leith kreeg het idee vorig jaar, vertelt hij aan Mashable. "Ik zat in de metro naast een vrouw van 80. Terwijl ik met mijn neus in mijn smartphone zat, stond deze vrouw op voor een hoogzwangere vrouw. Ik voelde mij zo slecht, het was mij niet eens opgevallen dat er een zwangere vrouw stond."

Nadat Hew uiteindelijk zijn stoel aan de oudere vrouw heeft afgestaan, besloot hij een oplossing te bedenken. Aan het einde van de rit had Hew de app Babee on Board bedacht.

Bluetooth

De app werkt met behulp van beacon-technologie, die via Bluetooth 4.0 berichten verstuurt en ontvangt. Dit werkt ook zonder een internetverbinding, zoals in de metro. Zodra een zwangere vrouw in een overvolle metro, tram of bus terecht komt, kan zij op de knop in de app duwen. Er wordt dan een notificatie gestuurd naar iedereen die zich binnen 5 meter bevindt die bluetooth aan heeft staan. Zo worden andere reizigers alert gemaakt en kunnen - als ze willen natuurlijk - plaatsmaken. 

Londen

Voor een zwangere vrouw waarbij het niet direct zichtbaar is, kan het soms nogal bezwaard voelen om te vragen of iemand zijn stoel wilt afstaan. De app biedt daarvoor een oplossing. 

De app wordt momenteel getest in Londen en daarna wereldwijd uitgerold. Goedkoop is de app niet (4,97 euro), maar de opbrengst gaat volledig naar het goede doel. Je kunt de app trouwens ook andersom gebruiken: wil jij je stoel aanbieden in een volle metro of bus, maar is niet direct duidelijk of iemand dat nodig heeft? In de app activeer je dan een melding waarmee je aangeeft dat jij wel op wilt staan. Deze optie is overigens gratis. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van