Tech

Nederlander beboet voor livestreamen films via Facebook

27 januari 2017 17:16 Aangepast: 27 april 2018 01:53

Een 23-jarige Rotterdamse uitbater van een ‘Facebook-bioscoop’ krijgt voor zijn praktijken een schikking van 7.500 euro.

Filmpiraterij draait meestal om het downloaden van films, maar streamen kan ook. Een jaar geleden was Bittorrent-streamingdienst Popcorn Time een tijdje regelmatig in het nieuws, nu kunnen illegale kijkers blijkbaar terecht in ‘Facebook-bioscopen’. Daarin worden films via Facebook Live gestreamd; de uitbaters van zulke pagina’s zetten schema’s online met wanneer ze welke film livestreamen.

Eerder deze week kondigde auteursrechtenwaakhond Stichting Brein al aan zulke Facebook-bioscopen te gaan onderzoeken, vandaag valt al de eerste boete. Een 23-jarige Rotterdammer betaalt een schikking van 7.500 euro betalen voor het streamen van films, waaronder bioscoopfilms, via zijn pagina Live Bioscoop.

Op zijn pagina schrijft hij dat hij Live Bioscoop op last van de rechtbank moet sluiten. De pagina heeft ruim 26.000 likes en gebruikers konden stemmen op welke films zij graag wilden zien. De uitbater probeerde geld te verdienen met donaties, op die manier kon zijn identiteit worden achterhaald, meldt Stichting Brein. Wanneer de man niet stopt met zijn pagina betaalt hij 2.000 euro per dag, met een maximum van 50.000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore