Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Deal Uber en Daimler rond zelfrijdende taxi's

31 januari 2017 21:11 Aangepast: 27 april 2018 01:53

De zelfrijdende auto's van Mercedes Benz-fabrikant Daimler worden opgenomen in Ubers taxinetwerk.

Veel meer dan dat brachten de bedrijven niet naar buiten. Wanneer de Daimler-auto's naar Uber gaan en hoeveel geld er met de deal gemoeid is, blijft de vraag. Wel is bekend dat Uber zijn platform openstelt voor de autofabrikant. "Fabrikanten als Daimler zijn cruciaal voor onze strategie omdat Uber geen ervaring heeft met het maken van auto's", schrijft Uber-ceo Travis Kalanick in een blogpost. "Dit werd me erg duidelijk toen ik op bezoek ging bij een fabriek en zag hoeveel moeite het ontwerpen, testen en bouwen van auto's kost."

Daimler is al een tijd bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende auto's. De deal met Uber kan ervoor zorgen dat er meteen geld verdiend wordt op het moment dat zelfrijdende auto's de weg op mogen. Er zijn geen plannen om samen technologie te ontwikkelen voor zelfrijdende auto's, laat een woordvoerder van Daimler weten aan Bloomberg.

Uber test al zelfrijdende auto's

Uber ontwikkelt zelf ook een zelfrijdende auto. Het bedrijf Otto, dat is gespecialiseerd in zelfrijdende trucks, werd gekocht voor 680 miljoen dollar. En er rijden ook al autonome Ubers rond in Pittsburgh in de VS. Een vergelijkbaar testprogramma in San Francisco werd geblokkeerd door de lokale autoriteiten omdat het niet veilig genoeg was. 

Daimler is niet het enige autobedrijf dat een zelfrijdeal sloot met Uber. Ook Volvo deed dat. General Motors, dat een half miljard dollar in Uber-concurrent Lyft investeerde, kocht zelfrijdende auto-startup Cruise in januari vorig jaar. Ook Google-bedrijf Alphabet is al jaren bezig met zelfrijdende auto's. Daaruit vloeide in december het bedrijf Waymo voort, dat een deal sloot met Fiat Chrysler.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore