Ga naar de inhoud
Tech

Zweedse overheid geeft korting op repareren spullen

In Zweden hebben ze een belastingmaatregel tegen de wegwerp-economie.

In Zweden wordt je betaald als je je kapotte spullen laat repareren in plaats van dat je ze naar de milieustraat brengt en een nieuwe aanschaft. De staat introduceert een belastingkorting op reparaties, zodat repareren goedkoper wordt. 
De btw op kledingreparatie en de fietsenmaker is gehalveerd. De kosten voor de wasmachine- of koelkastmonteur mag je aftrekken van je inkomstenbelasting. Op deze manier wil de Zweedse overheid de impact op het milieu van alle producten die de Zweden aanschaffen verkleinen. 

Deze maatregel kost de Staat 50 miljoen euro aan gederfde belastinginkomsten. Dat wordt gecompenseerd door een nieuwe belasting op schadelijke chemicaliën in nieuw te verkopen witgoed. De verwachting is niet dat er vanwege deze maatregel minder producten gekocht gaan worden maar wel dat bij de aanschaf wordt gekozen voor hogere kwaliteit en duurzaamheid. 

Ook zitten er nog wat voordelige neveneffecten aan de belastingmaatregel. Meer reparaties betekent meer werkgelegenheid. Plus je trekt werk uit lagelonenlanden naar een lokale ondernemer en dus minder import en transport.