Tech

Android Wear 2.0 en nieuwe LG-horloges verschenen

08 februari 2017 19:47 Aangepast: 27 april 2018 01:53

Google heeft zijn verbeterde smartwatchsysteem Android Wear 2.0 uitgebracht. Ook lanceert LG twee nieuwe smartwatches die er mee werken.

Android Wear verscheen alweer bijna drie jaar geleden voor het eerst en vandaag krijgt het systeem voor smartwatches de grote update naar versie 2.0. Ondertussen zijn er tal van Android-horloges in verschillende vormen, maten en stijlen verschenen. Dat is de kracht van Android Wear, vertelde hoofdontwikkelaar van het systeem David Singleton tijdens een demonstratie van Wear 2.0 aan Bright.

“We hebben na de lancering van Android Wear gekeken naar wat mensen met hun smartwatch doen, en hoe we dat beter kunnen maken”, zegt Singleton. “Daarom hebben we ons voor Android Wear 2.0 gericht op drie zaken: wijzerplaten, berichten en fitness.”

Wijzerplaten

Het vertellen van de tijd en andere informatie die onmiddellijk van pas komt, blijft volgens Google de centrale rol van een smartwatch. Tot nu toe moesten Android Wear-dragers nog weleens kiezen tussen wijzerplaten die de handigste informatie tonen, en wijzerplaten die het mooist zijn.

In Android Wear 2.0 is dat verleden tijd. Elke wijzerplaat kan worden aangevuld met tal van ‘complications’; kleine stukjes informatie zoals bijvoorbeeld het aantal stappen dat je hebt gezet, de huidige temperatuur, de muziek die je draait of afspraken die eraan komen.

Ook kunnen gebruikers van Android Wear 2.0 makkelijker wisselen tussen verschillende wijzerplaten, zodat op het werk meer en andere informatie te zien is dan thuis. Gebruikers kunnen tussen hun wijzerplaten bladeren, en ze makkelijk voorzien van allerlei complicaties en snelkoppelingen naar apps en contacten door langer op het scherm te drukken.

Berichten

In Android Wear 2.0 is het ook veel makkelijker geworden om op binnenkomende berichten te reageren zonder je telefoon erbij te hoeven pakken. Er zijn verschillende manieren voor, afhankelijk van waar je op dat moment bent. Zo kun je met spraak reageren als je alleen bent, maar dat doe je misschien liever niet in het openbaar.

Daarom is er ook een klein toetsenbord waarover je met je vinger kan swipen om toch makkelijk woorden te kunnen maken op een klein scherm. Ook kan Android Wear 2.0 in sommige talen herkennen wat er in berichten staat, en op basis daarvan kant en klare reacties maken die je alleen nog maar hoeft aan te tikken.

Miniatuurvoorbeeld

De nieuwe LG Watch Sport met Android Wear 2.0

Fitness

Ook de mogelijkheden voor fitness zijn verbeterd. Die verbeteringen zijn tweeledig. Aan de ene kant houdt het horloge beter bij hoe je je normale dag doorloopt. Je kan zien hoeveel stappen je al hebt gezet en hoeveel calorieën je al hebt verbrand, en wordt desgewenst aangespoord om nog niet iets meer te bewegen om je doelen te bereiken.

Horloges voorzien van hartslagmeter en gps kunnen nu nauwkeuriger buitensporten als hardlopen en wielrennen bijhouden. Ook zijn er verschillende binnensporten toegevoegd, zoals hardlopen op een band of fietsen op een hometrainer. Ook kan Android Wear 2.0 automatisch zien of je gewichtstraining doet en helpen met het tellen van setjes. Android Wear 2.0 is ook beter geschikt om helemaal los van een toestel gebruikt te worden. Zo hebben horloges nu hun eigen appstore, waardoor de ondersteuning van iOS ook een stuk beter is dan de beperkte ondersteuning die bij Android Wear 1.5 werd geïntroduceerd.  

LG-horloges met scrollwiel

Die nieuwe onafhankelijke functies zijn goed te zien in de nieuwe vlaggenschip-modellen die LG voor Android Wear 2.0 introduceert, de LG Watch Style en LG Watch Sport. Het Sport-model heeft niet alleen gps maar ook 4G. Daardoor heb je alleen het horloge nodig wanneer je gaat hardlopen om zowel je stappen te tellen, hartslag bij te houden, route in kaart te brengen en muziek te streamen. Het horloge kan daarbij de muziek op het tempo van je workout aanpassen.

Miniatuurvoorbeeld

De nieuwe LG Watch Style

Beide modellen hebben ook voor het eerst bij Android Wear een scrollwiel aan de zijkant. Het Sport-model heeft een 1,38 inch scherm en is daarmee dikker dan concurrenten als de Apple Watch en de Samsung Gear S3. De Style-versie is iets kleiner (1,2 inch), heeft een verwisselbaar bandje en komt beschikbaar in zilver, titanium en roségoud. De accuduur meldt LG nog niet.

De adviesprijzen van beide horloges zijn nog onbekend, maar eerdere geruchten spraken over zo’n 250 euro voor de Watch Style en 350 euro voor de Watch Sport. 

LG demonstreert beide smartwatches tijdens de telecombeurs Mobile World Congress (MWC) in Barcelona eind deze maand. Bright.nl doet verslag van MWC, like ons op Facebook om de updates niet te missen.

We testten onlangs twee nieuwe smartwatches van Samsung en Asus. Bekijk hieronder onze eerste indruk:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van