Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Vapen veiliger dan roken volgens nieuw onderzoek

09 februari 2017 08:28 Aangepast: 27 april 2018 01:53

Het gebruik van e-sigaretten blijft voer voor discussie, maar reduceert de kans op kanker in elk geval aanzienlijk.

Is vapen veiliger dan roken? Volgens een nieuw onderzoek aan de Britse University College London is het antwoord een volmondig ja. Het team vond bij mensen die voorheen rookten en de laatste zes maanden of langer alleen nog maar vapen nauwelijks nog sporen van de meest schadelijke kankerverwekkende stoffen die wel in tabaksrook voorkomen. “Ik verwed mijn huis erop dat e-sigaretten substantieel veiliger zijn dan roken”, aldus een van de onderzoekers uit het team.

Langetermijnonderzoek naar de effecten van e-sigaretten bestaat nog amper. Mede daardoor blijft de wetenschappelijke wereld verdeeld over vapen. Zo wijst een ander recent onderzoek juist op het verhoogde risico op hart- en vaatziekten. De onderzoeksgroep was in dit geval beperkt en de resultaten lijken vooral te wijzen op de effecten van nicotine. Nicotine is voor alle duidelijkheid niet kankerverwekkend maar is net als cafeïne wel zeer verslavend.

Het eerste onderzoek is uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, het tweede in de Verenigde Staten. Zoals eerder beschreven in Bright Ideas is het verschil in houding jegens vapen in beide landen zeer verschillend. In het VK ziet de medische sector vapen als een effectieve uitweg van het dodelijke roken van tabak en is elke vaper terreinwinst voor de volksgezondheid. In de VS is men als de dood dat vapen, met name onder jongeren, leidt tot het roken van tabak op latere leeftijd. Die angst is overigens nauwelijks gestoeld op feiten.

Nederland

In Nederland zijn we verstandiger en zijn we vooral voorzichtig en waakzaam. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vond in e-sigaretten schadelijke stoffen die pas vrijkomen na de verhitting. De concentratie van deze kankerverwekkende stoffen is in e-sigaretten wel vele malen (tot wel 450x) lager dan de concentratie ervan in tabak of tabaksrook. Het lagere risico geldt ook voor meeroken van damp.

Het instituut propageert vapen niet zoals in het VK gebeurt, maar erkent dat e-sigaretten minder ongezond zijn dan tabakssigaretten. Tot wel 95% minder schadelijk voor je gezondheid volgens het Britse ministerie van volksgezondheid. Om die resterende 5% zo min mogelijk kans te geven, vape je het best niet te heet.

Disclaimer: Ik ben net als de deelnemers aan het Britse onderzoek zes maanden geleden gestopt met roken en overgestapt op vapen. Ik was binnen een paar weken m'n rokershoest kwijt en heb sinds die bewuste dag geen sigaret meer gerookt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore