Ga naar de inhoud
Tech

Handig voor elektrische rijders: Europees netwerk van snelladers

Een samenwerking tussen vijf Europese snellaadnetwerken moet laadstandaarden en betaalopties gelijktrekken.

Wie vroeger wel eens met een LPG-auto op vakantie ging naar het buitenland, kent het gevoel van de elektrische rijder die de grens over gaat ongeveer. Verschillende aanbieders hebben verschillende soorten snellaadpalen, die in verschillende apps te vinden zijn en allemaal verschillende laadpasjes toelaten. Alleen voor de Tesla-rijder is er met het supercharger-netwerk een systeem dat stressloos en vlekkeloos werkt. Voor de minder bedeelde elektrische chauffeur is het plannen van een buitenlandse reis nog een must. 

Maar dat gaat veranderen. Enerzijds door elektrische auto's met meer bereik, waardoor de afhankelijkheid van snelladers kleiner wordt. Anderzijds door de Open Fast Charging Alliance. Vijf Europese snellaadnetwerken gaan hun netwerken koppelen om een kwalitatief netwerk van snelladers door Europa te realiseren. 

De oprichters zijn 'Neerlands trots' Fastned (van die gele bogen), Sodetrel (Frankrijk), Smatrics (Oostenrijk), Grønn Kontakt (Noorwegen) en Gotthard Fastcharge (Zweden). Plots is er daarmee een netwerk van 500 snelladers in 6 landen met 24 uurs klantondersteuning die je als alles rond is kunt vinden in één app, kunt betalen met één betaalmiddel en allemaal dezelfde aansluitingen ondersteunen. Eind van dit jaar worden de eerste netwerken gekoppeld.

Foto: Johnno Gerritsen