Tech

Recycle-project Nederlandse designer gaat wereld over

09 februari 2017 19:23 Aangepast: 27 april 2018 01:53

Dankzij Dave Hakkens worden er overal ter wereld modulaire machines gebouwd die afvalbergen verminderen.

Na zijn Phonebloks-avontuur, dat helaas als het gecancelde Google Project Ara ten einde kwam, stortte designer Dave Hakkens zich op zijn project Precious Plastic. En met succes. Inmiddels is hij toe aan versie drie en kan hij daarbij onze hulp gebruiken. Precious Plastic laat slimme oplossingen voor plastic afval zien. Mensen over heel de wereld doen inmiddels mee, zoals je op zijn Facebookpagina ziet. In onder meer Spanje, Mexico, Palestina en Thailand bouwen mensen machines om plastic een tweede leven te geven.

Het gaat om machines die geheel open source zijn en waarmee mensen lokaal het probleem kunnen aanpakken en nieuwe dingen kunnen maken uit gerecycled plastic. Op internet toont Hakkens in tekeningen en uitgebreide instructie-video's hoe deze machines zijn te bouwen.

Overal kleine recyclefabriekjes

Hakkens bedacht een modulaire smartphone en modulaire machines die afvalbergen kunnen verminderen. Afval en hoe daarmee om te gaan is een centraal thema in het werk van de Helmonder. Als overheden weigeren de problemen aan te pakken, dan zijn het volgens Hakkens vooral de lokale mensen die geholpen moeten worden om de bergen plastic te verkleinen. “Iedereen kan met de blueprints van mijn machines aan de slag. Mijn einddoel is om zo een revolutie op gang brengen bestaande uit kleine recyclefabriekjes overal ter wereld", aldus Hakkens onlangs in dit interview met Bright.

In de nieuwe versie 3 van zijn project kun je helpen met wat je hebt. Hij noemt het ‘s werelds eerste Money & People-campagne, hoewel wij bij Heroes&Friends eerder hetzelfde zien als Cash, Skills en voegen er nog Stuff en Campaign aan toe. Het betekent dat je naast het geven van geld ook kunt helpen door bijvoorbeeld in je vrije tijd op je laptop te helpen met coderen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van