Tech

Geen fietshelm op? Neem een airbag

14 februari 2017 10:31 Aangepast: 14 februari 2017 12:13

Geen zin om een helm op te zetten? Dan is er altijd nog de fietsairbag. De verbeterde versie is nu te koop in Nederland.

Nederlanders zijn het meest fietsende volkje in Europa, maar van fietshelmen zijn we geen liefhebbers. Pas vrij recent zijn meer wielrenners met helmen gaan fietsen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat je mij nooit vrijwillig met een helm op naar de Albert Heijn zult zien gaan. Voor mijn gevoel zou ik dan ook elke keer als ik ga traplopen een helm op moeten doen. 

Met meer elektrische fietsen op de weg en daardoor meer snelheidsverschillen is een beetje extra veiligheid op sommige trajecten echter geen overbodige luxe. Wie geen helm op wil zetten, kan de fietsairbag aanschaffen. Volgens Stanford University is dat acht keer veiliger dan een helm. Je draagt hem als een waterdichte kraag. Bij een ongeluk blaast het luchthelmpje zich in tienden van een seconde op. Hoe je ook valt, je hoofd is beschermd. In tegenstelling tot een helm, zijn zelfs je bovenste rugwervels gevrijwaard van harde klappen. 

De fietsairbag van het Zweedse Hovding heeft een verbeterde versie gekregen en die is nu ook in Nederland te koop, meldt importeur Keola. Hij kost 300 euro. Voor gebruikers van speed pedelecs of andere fietsers die harder dan 25 kilometer per uur gaan, is er slecht nieuws. De airbag werkt gegarandeerd tot die snelheid. Wil je harder, zul je alsnog een helm op je hoofd moeten zetten voor bescherming. Maar die hoef je dan weer niet op te laden. De sensoren van de hoes hebben stroom nodig en dat betekent dat de fietsairbag 9 uur stroom heeft en daarna weer 3 uur aan de USB moet om bijgeladen te worden.  

Miniatuurvoorbeeld

Deze jongen kwam vanaf de voordeur nog geen 5 meter zonder brokken te maken. Ideale kandidaat voor de fietsairbag...


Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van