Tech

Disney dumpt beroemde YouTuber Pewdiepie vanwege antisemitisme

14 februari 2017 12:12 Aangepast: 14 februari 2017 16:24

Pewdiepie, de Zweedse YouTuber die vorig jaar 14 miljoen euro verdiende, is door Disney ontslagen na antisemitische grappen. Ook YouTube is zijn gedrag beu.

De Zweed Felix Kjellberg, oftewel PewDiePie, is de best betaalde YouTube-ster ter wereld. Maar niet langer, want Disney heeft heeft hem ontslagen. In de afgelopen maanden plaatste PewDiePie een aantal video's online met daarin beelden van nazi-Duitsland. Ook betaalde hij via een crowdfunding-site twee Indiërs om een stuk papier omhoog te houden waarop stond 'Dood aan alle Joden', schrijft de BBC.

YouTube pakt PewDiePie ook aan

Na dat nieuws besloot ook YouTube om PewDiePie aan te pakken. Zo wordt het tweede seizoen van zijn serie Scare PewDiePieop het betaalde YouTube Red geschrapt en verliest de Zweedse YouTuber zijn status in het Google Preferred-advertentieprogramma, meldt The VergeDat zal hij merken: dat programma is speciaal voor de populairste YouTubers en levert meer geld op dan normale YouTube-advertenties. PewDiePie mag zijn YouTube-account wel houden en kan daaraan verdienen met normale advertenties. Wel heeft YouTube de reclames verwijderd van de video's waar Kjellberg antisemitische verwijzingen in maakt.

Allemaal als grap bedoeld

Zelf reageerde de Zweed dat het ging om een experiment en dat hij 'wilde laten zien hoe gestoord de moderne wereld is, in het bijzonder vanwege bepaalde onlinediensten' en dat mensen 'alles zeggen voor vijf dollar'. Wel liet de YouTuber later weten spijt te hebben van zijn grappen en in te zien dat ze kwetsend waren. In andere video’s toonde hij hakenkruizen, speelde hij het nazi-partijlied en deed hij een korte Hiltergroet. Allemaal als grap bedoeld, aldus PewDiePie zelf.

'Te ver gegaan'

De vlogger was aan Disney verbonden via Maker Studios, een platform met YouTube-sterren dat maandelijks miljarden bezoekers trekt. Vanwege de hoge bezoekcijfers verdient het bedrijf enorme bedragen via reclame-inkomsten. Makers Studios reageerde op het ontslag van Kjellberg: "Ondanks dat Felix vele volgers heeft door te provoceren en oneerbiedig te zijn, is hij nu echt te ver gegaan."

PewDiePie werd beroemd vanwege zijn video's waarin hij commentaar geeft tijdens het gamen. Hij groeide de afgelopen jaren uit tot de populairste YouTuber. Ruim 53 miljoen mensen volgen zijn kanaal op YouTube en zijn video's werden meer dan 14 miljard keer bekeken. 

Lees ook: 

Top 5: best verdienende YouTubers van 2016

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van