Tech

Elon Musk: mensen moeten cyborgs worden om bij te blijven

14 februari 2017 14:11 Aangepast: 27 april 2018 01:22

Als we als mensheid het tempo van kunstmatige intelligentie willen bijbenen, moeten we volgens Tesla-topman Elon Musk cyborgs worden.

Elon Musk staat niet bekend om zijn rooskleurige toekomstvisie over kunstmatige intelligentie. Zo noemde hij AI al eens een 'groter gevaar dan atoombom'. Nu zegt Musk tijdens een toespraak tijdens het World Government Summit in Dubai dat mensen moeten samensmelten met machines, om te zorgen dat we niet overbodig worden.

“Uiteindelijk gaan we waarschijnlijk een nauwere samenwerking tussen biologische intelligentie en digitale intelligentie zien”, zegt Musk. “Het gaan vooral om de bandbreedte, de snelheid van de verbinding tussen je brein en de digitale versie van jezelf.” Musk wijst daarbij op ons output-mechanisme: onze vingers. Waar computers met vele miljarden bits per seconde kunnen communiceren, komt een typend mens door zijn tien vingers meestal op tien bits per seconde.

Musk ziet daarom een samensmelting voor zich, waarbij mensen hun gedachten en bedoelingen veel directer aan computers kunnen doorgeven. De Tesla-topman ziet een nieuwe laag van het brein voor zich, die heel snel toegang tot informatie kan krijgen en gebruik kan maken van kunstmatige intelligentie. Volgens Musk is zo’n symbiose tussen mens en machine onafwendbaar als we kunstmatige intelligentie ontwikkelen die slimmer is dan de slimste mens.

Banen kwijt door zelfrijdende auto's

Musk waarschuwt daarnaast voor meer acute gevolgen van kunstmatige intelligentie. Volgens de Tesla-topman gaan zelfrijdende auto’s ervoor zorgen dat vrijwel alle chauffeurs hun baan de komende twintig jaar zullen verliezen. “Dat gaat veel sneller gebeuren dan mensen denken”, aldus Musk, die chauffeurs één van de grootste beroepsgroepen noemt. Voor die mensen zullen nieuwe rollen gevonden moeten worden, zegt hij.

Musk pleitte vorig jaar al voor een universeel basisinkomen, omdat door de robotisering van de maatschappij veel banen verloren zullen gaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore