Ga naar de inhoud
Tech

Nederlandse VPN-dienst Goose VPN haalt 1 miljoen euro op

Nederlander Joeri van de Watering bouwt met Goose VPN aan een 'vpn-dienst voor iedereen'.

Hij werkte in de avonduurtjes en het weekend door om zijn tweede bedrijf op te zetten. Van de Watering (26) is al eigenaar van een marketingbureau, maar wilde óók veilig internetten. Nergens kon hij een Nederlandse vpn-dienst vinden om zijn internetverbinding te beveiligen. Daarom richtte hij Goose VPN op, dat sinds november van vorig jaar klanten accepteert.

Een vpn beveiligt je verbinding door voor je provider en anderen in jouw netwerk te verbergen wat jij op het internet uitspookt. Daarnaast weten websites ook jouw echte ip-adres en locatie niet.

Met een investering van 1 miljoen euro van investeringsmaatschappij Treasure Beheer hoopt Van de Watering meer mensen over te halen om te betalen voor hun online veiligheid en privacy. Inmiddels heeft Goose VPN zo'n 2600 klanten, waarvan de meeste uit Nederland komen. "Het gaat best goed", zegt Van de Watering. "We verwachten volgende maand quitte te spelen."

Voor iedereen

Het doel van Goose VPN is om een vpn-dienst aan te bieden die zo makkelijk is dat iedereen hem kan gebruiken. "Ik heb mijn vader vaak gevraagd of hij onze dienst wilde testen. Het beveiligen van je internetverbinding moet voor iedereen simpel zijn", aldus Van de Watering.

Zelf gebruikt Van de Watering zijn vpn-dienst om met openbare wifi-netwerken te verbinden en diensten uit andere landen te bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld met een Britse server verbinden en vervolgens afleveringen van de BBC terugkijken. "Met Goose VPN kun je ook de Amerikaanse Netflix kijken", zegt Van de Watering. "En als Netflix één van onze servers blokkeert, dan vervangen we de server zodat je gewoon weer toegang tot het Amerikaanse aanbod hebt. Het blijft een kat-en-muisspel."

Finse server en Oekraïnse ​programmeurs

Goose VPN voegt wekelijks nieuwe servers toe waarmee klanten meer keuze hebben uit de landen waarmee ze kunnen verbinden. "Laatst was er een Finse jongen die vroeg om een server in Finland. Hij woont in Nederland en wilde graag Finse televisie kijken. Toen hebben we binnen enkele dagen een Finse server toegevoegd."

De apps voor Windows, OS X, Android en iOS worden gemaakt door acht Oekraïense ontwikkelaars die fulltime aan Goose VPN werken. "Onze apps kunnen nog gebruiksvriendelijker. Zo moet je gemakkelijk van server kunnen wisselen zonder dat je eerst de verbinding moet verbreken. Dat soort zaken gaan we de komende tijd verbeteren."

Abonnementen

Goose VPN biedt drie abonnementen aan. De goedkoopste kost 2,99 euro per maand en heeft een datalimiet van 50GB. "Dat is voor een grote groep mensen genoeg. Neem bijvoorbeeld mijn ouders, die maar een paar uur per dag op het internet zitten."

Dan zijn er nog twee abonnementen zonder datalimiet. Deze kosten 6,99 euro per maand als je maandelijks betaalt of 5,83 euro per maand als je jaarlijks betaalt. Een jaarabonnement komt dan neer op 70 euro. De dienst kun je altijd een maand gratis uitproberen.

Het downloaden van torrents is, in tegenstelling tot andere vpn-diensten, wel toegestaan. Ook mag je met een onbeperkt aantal apparaten met Goose VPN verbinden. De meeste vpn-diensten hanteren een limiet van drie of vijf apparaten.

Het woordje 'goose' is Engels voor gans. Vroeger werden ganzen gebruikt om terreinen veilig te houden, en dat vindt Van de Watering een mooie metafoor voor zijn vpn-verbinding.

Twee banen tegelijk

Het streven is om dit jaar 50.000 gebruikers te krijgen, vertelt Van de Watering: "Maar mijn belangrijkste doel is om mensen te laten zien dat een vpn helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, en dat het met een druk op de knop werkt."

De komende tijd gaat Van de Watering zich fulltime op beide bedrijven richten. Bij zijn marketingbureau Dutch Blue, waar hij twaalf mensen in dienst heeft, blijft hij gewoon 40 uur per week werken. Daarbovenop komt nog eens 40 uur voor Goose VPN. Dan kom je aan 80 uur per week. Hoe hij dat denkt vol te houden? "Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Dat is een risico, maar als ik aan het werk ben voelt het niet als werken. Ik heb er echt plezier in."

Meer over VPN:

Onze top 5 VPN-diensten

Uitlegparty: VPN-diensten

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl