Tech

Zo gaat UPS met drones pakjes bezorgen

22 februari 2017 08:54 Aangepast: 27 april 2018 01:22

Koeriersdienst UPS laat zien hoe het pakjes wil bezorgen met drones die vanaf de daken van busjes vertrekken.

UPS heeft in de VS succesvolle tests uitgevoerd met een nieuw type bezorgdrone. Die drone vertrekt vanuit een luik in het dak van de UPS-bus en vervoert het pakje in een kooi aan de onderkant. Hij vliegt na het afleveren van het pakje automatisch terug naar het UPS-voertuig, dat in de tussentijd zijn weg vervolgt.

Op deze manier hoopt UPS op het platteland veel tijdswinst te halen, doordat zijn busjes niet meer naar elk huis hoeven te rijden, maar de meest efficiënte route kunnen kiezen. Bovendien kunnen de bezorgers tegelijkertijd hun werk doen, terwijl de drones zelfstandig rondvliegen. De test vond deze week plaats in Tampa in Florida, in samenwerking met drone-ontwikkelaar Workhorse. 

50 miljoen dollar besparen

"Door een drone te laten vertrekken van op een voertuig om een van deze leveringen uit te voeren, kunnen we dure kilometers besparen. Dit is een grote stap op weg naar een grotere efficiëntie voor ons netwerk, en tegelijk ook voor de beperking van onze emissies", zegt UPS-manager Mark Wallace. UPS, dat dagelijks 102 duizend chauffeurs op de weg heeft, hoopt op deze manier 50 miljoen dollar per jaar te kunnen besparen.

Een UPS-chauffeur plaatst het pakje in de kooi van de drone en kan hem met een druk op de knop op weg naar het juiste adres sturen. De drone keert na aflevering terug naar het dak, waar een luik zich automatisch sluit. Vervolgens wordt de accu van de drone geladen. De drone kan een maximaal gewicht aan van 4,5 kg en kan een half uur in de lucht blijven.  

Maar tijdens de tests ontstonden er ook nog problemen bij het landen van de drone op de wagen, waarbij de drone bijna uit het luik viel. Dat legde de camera van Techcrunch vast in onderstaande video. Volgens UPS ging het om een manoeuvre 'die voor de camera's werd gedaan' en die anders zou zijn dan normaal. "Dat hadden we beter niet kunnen doen", aldus een UPC-manager.

 

Regulering

Deze vorm van drone-bezorging is in Nederland nog niet toegestaan. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit heeft voor een kleine groep bedrijven, waaronder UPS, vorig jaar een uitzondering gemaakt om testen uit te voeren met commercieel gebruik van drones. Ook Amazon experimenteert met drone-bezorging. 

De bezorgdrone van UPS is in onderstaande video ook in 360 graden te bekijken:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van