Tech

Hoofdrol voor Amsterdam Arena bij Europese 5G-test

28 februari 2017 10:24 Aangepast: 27 april 2018 01:22
Beeld © Soeters van Eldonk architecten

Bij een grote test met het snelle 5G-netwerk moet de Amsterdam Arena tijdens het EK voetbal 2020 de hoofdrol gaan spelen.

Amsterdam wil samen met andere gastlanden van het EK voetbal 2020 een hoofdrol spelen in de ontwikkeling van 5G-internet. Daarvoor moet bij de Amsterdam Arena een 5G-netwerk aangelegd gaan worden. Dat stelt Ger Baron, de chief technology officer van de gemeente Amsterdam, dinsdag voor op het Mobile World Congress in Barcelona, meldt het FD.

Amsterdam wil 5G tijdens het EK voetbal inzetten om hoogwaardige videobeelden door te geven. Ook willen de initiatiefnemers 5G gebruiken voor projecten rond openbare orde en transport. Zo zouden bijvoorbeeld de videobeelden van politieagenten met bodycams direct naar de controlekamer kunnen worden gestreamd, zegt Hendrik Rood van Stratix Consulting tegen BNR.

Sneller dan Japan

Tijdens het EK 2020 worden er vier wedstrijden gespeeld in de Amsterdam Arena. Het stadion wordt in samenwerking met Huawei, KPN, KPMG en TNO voorzien van een 5G-netwerk en sensoren. Ook is er al contact tussen de initiatiefnemers van het Amsterdamse 5G-plan en andere EK-speelsteden Dublin, Kopenhagen, Bilbao en Brussel.

Welke 5G-technologie er gebruikt gaat worden is nog niet bekend; 5G is vooralsnog geen afgesproken standaard. Hoewel duidelijk is dat 5G vele malen sneller moet worden dan 4G, hebben netwerkmakers, telefoonfabrikanten en telecombedrijven nog geen akkoord over één standaard. Telecomorganisatie GSMA, de organisator van Mobile World Congress, verwacht rond 2025 wereldwijd zo'n 1,1 miljard 5G-verbindingen.

EU wil voorsprong nemen

Door 5G tijdens het EK in de praktijk te testen en uit te rollen, moet de inzet van 5G-internet wil Europa een voorsprong nemen op Japan. Daar worden de Olympische Spelen van 2020 aangegrepen om 5G uit te rollen. Dinsdag zal Eurocommissaris Andrus Ansip (digitale markt) tijdens MWC de Europese plannen voor het versnellen van de digitale economie uiteenzetten. Het is nog onduidelijk hoe veel het 5G-plan van de gemeente Amsterdam moet gaan kosten.

Kijk onze livestream op Mobile World Congress terug

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van