Tech

Oorzaak mega-storing Amazon: een tikfout

03 maart 2017 08:54 Aangepast: 27 april 2018 00:51

De tikfout die een Amazon-medewerker maakte, had grote gevolgen.

Het veroorzaakte dinsdag een mega-storing op internet, waardoor veel websites onbereikbaar waren. Als gevolg van de fout waren onder andere populaire sites als Netflix, Reddit, Buzzfeed, Expedia en Medium uren nauwelijks te bereiken. Ook Snapchat had last van de storing. Meer dan de helft van top 100 retailwebsites in de VS waren volgens techsite Network World lastig te laden.

Urenlange down

De storing, die uren duurde, werd veroorzaakt door iemand die werkt bij het populaire cloudplatform Amazon Web Services (AWS), schrijft het bedrijf. Het was de bedoeling om een paar servers offline te halen voor de cloudopslagdienst AWS Simple Storage Service (S3).

Maar in plaats van een simpel commando om routineonderhoud in gang te zetten, veroorzaakte de medewerker een storing die gevolgen had voor veel websites die draaien op de servers van het bedrijf. 

Reset duurde heel lang

De enige oplossing was het volledig opnieuw opstarten van het systeem. En omdat het bedrijf in de afgelopen jaren hard is gegroeid, duurde deze reset langer dan gedacht. 

Het bedrijf van miljardair Jeff Bezos belooft beterschap. Het gaat het systeem zo inrichten dat het in de toekomst onmogelijk is om met één fout commando het systeem plat te leggen. Amazon, vooral bekend als webshop, is een van 's werelds grootste aanbieders van servercapaciteit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van