Tech

Controversieel slapen in het Banksy-hotel

11 maart 2017 09:56 Aangepast: 27 april 2018 00:51

Sinds vandaag kun je een kamer boeken in het Walled Off Hotel van kunstenaar Banksy in Bethlehem. Met uitzicht op een muur.

Het Walled Off hotel biedt het slechtste uitzicht ter wereld: de blinde muur op de Westelijke Jordaanoever. Het hotel in Bethlehem grenst aan de metershoge muur met wachttorens die de Palestijnen van de Israëli's moet scheiden. Een omstreden plek, en daardoor voor Banksy een mooi canvas.

Banksy gaf het hotel de sjieke sfeer van de jaren 20 met een stijlvol uit lampen opgebouwd bord boven de deur, obers in rode gilletjes met vlinderstrik en een aap als bellboy. Op de rugleuning van de bank in de lobby met luipaardmotief, tekende hij luipaarden die liggen te relaxen. In kamer drie voeren op de wand achter het bed een man in Palestina sjaal en een Israëlische politieman een kussengevecht waarbij de veren in het rond vliegen.

Beveiligingscamera’s hangen als trofeeën aan de muur. In totaal zijn er negen kamers en een tentoonstellingsruimte in het hotel. Dat gaf hij de naam Walled Off hotel, met een steek onder water naar het majestueuze Waldorf-hotel in New York. Maar vooral verwijzend naar de locatie die hij ‘de grootste openluchtgevangenis ter wereld’ noemt.

De acht meter hoge blinde muur op de Westelijke Jordaanoever is door het gerechtshof in Den Haag als illegaal bestempeld. Toch staat hij er nog en blijft de Israëlische bezetting een feit. Het stempel dat Banksy er op drukt, vraagt nieuwe aandacht voor de situatie. Ook hoopt hij met het hotel als attractie een financieel voordeel voor de lokale Palestijnse bevolking te creëren. Bovendien laat hij Palestijnse kunstenaars in het hotel hun werk tonen.

Guerilla-graffiti-artiest​ Banksy geeft met zijn werk humorvolle maar provocerende kritiek op thema’s als klimaatproblemen, armoede en oorlog. Voordat hij met het Walled Off Hotel zijn kritiek op de Israëlische bezetting liet zien, beschilderde hij de omstreden muur al. Tien jaar geleden verleende hij ook al zijn naam aan het eenvoudigere Banksy Guesthouse.

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore