Tech

's Werelds meest innovatieve architectuur komt uit Rotterdam

11 maart 2017 10:01 Aangepast: 27 april 2018 00:51

Het Rotterdamse West8 is door Fast Company uitgeroepen tot meest innovatieve architectenbureau ter wereld.

Het Rotterdamse West 8 mag zich het meest innovatieve bedrijf van de wereld in de discipline architectuur noemen. Daartoe is het bureau uitgeroepen door Fast Company, een mediabedrijf dat zich richt op technologie, ethische economie en design. Sinds 10 jaar maakt het merk elk jaar de balans op, in de vorm van een lijst van meest innovatieve bedrijven die een positieve bijdrage aan de wereld leveren. West 8 heeft een plekje op die lijst veroverd vanwege meeting the rising tides. De uitleg daarbij is lovend over de manier van omgaan met een verschuivend wereldbeeld, tot heel letterlijk ontwerpen met zeespiegelstijging. 

West8 wordt geroemd om haar typisch Nederlandse veerkrachtige houding. Meebewegen met opkomend water in plaats van krampachtige maatregelen om het tij te keren. West8: “Terwijl klimaatverandering een toenemende bedreiging vormt, wordt deze aanpak steeds meer relevant en urgent. Veerkracht vormt de basis van West8 en is in ieder ontwerp van grootschalige masterplannen tot parkmeubilair terug te vinden.” 

Als voorbeeld noemt de jury het park en de openbare ruimte op Governors Island in New York. “Ieder onderdeel van het ontwerp, van materiaalkeuze, herkomst, aanlegstrategie en topografische ingrepen is specifiek passend op deze locatie, en een gebaseerd op golfpatronen, stormvloed en zeespiegelrijzing. Het team gebruikte duizenden nieuwe bomen, 54 inheemse planten, permanente kunstwerken en de langste glijbaan van New York van bovenaf een schoongemaakt afvalberg met de mooiste vergezichten over de haven, en dat alles is bestand tegen stormen met de kracht van orkaan Sandy. Creatief omgaan met beschikbare technologie resulteerde in een zowel degelijk als prachtig landschap dat een voorbeeld vormt voor duurzaam parkontwerp.”

Multi-disciplinair design 

Eigenlijk is het bureau helemaal geen architectenbureau. West 8 is een ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouwkunde. Hun aanpak is multi-disciplinair, ontwerpen worden gemaakt door stedenbouwkundig ontwerpers, landschapsarchitecten, industrieel ontwerpers en architecten, waarvan het bureau er in totaal 75 in dienst heeft. Alsnog valt het resultaat onder ‘architectuur’. 

Waarschijnlijk ken en gebruik je in je dagelijks leven het werk van West 8. Denk aan het Schouwburgplein met de kranen in Rotterdam, het Oostelijk Havengebied met de rode bruggen in Amsterdam, de Vinexwijk Vathorst in Amersfoort, de bypass van Leeuwarden, het centrum van Leidschendam, de Hondsbossche Zeewering en ga zo maar heel Nederland door. Daarnaast heeft het bureau prestigieuze projecten van Toronto tot Singapore opgeleverd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van