Tech

'Snapchat-ceo wil dat alleen rijke mensen zijn app gebruiken'

13 april 2017 11:56 Aangepast: 16 januari 2019 10:23
Beeld © Getty

"Deze app is alleen voor rijke mensen. Ik wil niet dat het populair wordt in arme landen als India en Spanje." Dat zou Snapchat-ceo Evan Spiegel hebben gezegd.

Dat zegt althans oud-werknemer Anthony Pompliano, zo blijkt uit rechtbankdocumenten. Pompliano werd na drie weken bij de startup ontslagen.

Het is in het geheel niet ondenkbaar dat de uitspraken inderdaad door Spiegel, die wel vaker controversiële dingen zegt, zijn gedaan. In 2014 publiceerde Gawker emails waarin Spiegel tijdens zijn studietijd bespreekt hoe hij op vrouwen wil plassen, coke wil snuiven, vrouwen dronken wil voeren om seks met hen te hebben, lasers op dikke vrouwen wil schieten en hoopt dat mannen door minimaal zes vrouwen oraal worden bevredigd.

Spiegel bevestigde de authenticiteit van de e-mails en zei 'gekrenkt en beschaamd' te zijn dat zijn 'idiote emails' openbaar zijn gemaakt. 

Opgeblazen cijfers

Naast het benoemen van de opvallende uitspraken beschuldigt Pompliano Spiegel ervan in 2015 investeerders en adverteerders te hebben misleid met opgeblazen cijfers over de gebruikersstatistieken. Daar draait de rechtszaak om: de oud-werknemer sleept Snapchat voor de rechter om vermeend creatief boekhouden.

Pompliano wilde tijdens zijn periode bij Snapchat naar eigen zeggen realistische cijfers berekenen. Hij heeft er zelfs een 'constructieve presentatie' over gegeven voor onder andere Spiegel, die hem daarna heeft ontslagen, zo stelt de oud-werknemer. 

Slechte prestaties

Volgens Spiegel zit de vork iets anders in de steel. Naast dat Snapchat ontkent dat het de gebruikersstatistieken heeft opgeblazen, zou Pompliano bezig zijn met een hetze tegen het bedrijf.

Volgens de advocaat van Spiegel was Pompliano ontslagen vanwege zijn slechte prestaties, en wil dat nu verbloemen met een rechtszaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore