Tech

Architectuurparel: 's werelds langste verhoogde fietspad

17 maart 2017 18:54 Aangepast: 27 april 2018 00:51

Dwars door de Chinese stad Xiamen ligt nu een 12 kilometer lang verhoogd fietspad. Ontworpen door Deense topdesigners.

Samen met Denemarken staat ons Nederland bekend als het mekka voor fietsen. Voeg China daar maar aan toe, want daar is nu ‘s werelds langste verhoogde fietspad geopend. De fietssnelweg ligt in de stad Xiamen, aan de kust bij Taiwan. Sinds 1990 zijn brommers en motoren daar vanwege smog verboden. De fiets is in Xiamen het vervoermiddel met toekomst, waar dat fietspad aan bijdraagt.

Het verhoogde pad is 12 kilometer lang en heeft geen kruispunten met auto’s, vrachtwagens of ander verkeer. Je hoeft dus nooit te stoppen of wachten, wat het fietsen nog sneller en dus aantrekkelijker maakt. Onderweg zijn er op tactische punten op- en afritten net als bij een snelweg voor auto’s. 

Het vrijliggende fietspad boven Xiamen is ontworpen door het Deense bureau Dissing + Weitling. Dat bureau bouwde eerder de Cykelslangen (fietsslang) dwars door Kopenhagen. In Londen wordt ook gedacht over een zwevend fietspad. Berlijn droomt van een energieopwekkend fietspad onder de verhoogde metro. Wij hebben de 62 kilometer lange snelle, veilige, non-stop fietsverbinding F35 van Nijverdal naar de Duitse grens, met zijtakken van Almelo naar Vriezenveen en van Enschede naar Oldenzaal. Maar het langste fietspad ligt in Canada en meet 22 duizend kilometer. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore