Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Deze digitale grafsteen herkent bezoekers

28 maart 2017 17:11 Aangepast: 27 april 2018 00:20

Deze grafsteen met een ingebouwd scherm en sensoren kan de getoonde foto's en filmpjes aanpassen op de persoon die er voor staat.

Onder de naam i-Ternal willen Sloveense ondernemers een alternatief bieden voor de traditionele grafsteen. In plaats van een gegraveerde steen, is er een 50-inch scherm waarop foto’s en video’s getoond kunnen worden. De handel gaat goed, zegt bedenker Saso Radovanovic tegen RTL Z. "Sinds onze video het internet over gaat, hebben we er al drie verkocht."

Sensoren

De i-Ternal is een product in ontwikkeling. Nu bevat het al een sensor die opmerkt of er iemand in een straal van vijf meter rondom het graf staat. Zo staat het scherm niet de hele tijd aan. 

Maar in de toekomst moeten er ook biometrische sensoren in grafsteen komen. "Deze sensoren moeten gezichten en lichamen gaan herkennen", legt hij uit. Ze moeten monitoren wie er bij het graf staat, om zo relevante content te tonen. Het scherm kan bijvoorbeeld andere video’s en foto’s tonen bij een bezoekje van een echtgenoot dan bij de komst van een oud-collega.

Voor een digitale grafsteen rekent i-Ternal een vanafprijs van 3690 euro. Voor een 'analoge' Nederlandse grafsteen betaal je al snel 2000 euro. Radovanovic: "Dit komt doordat de steensoorten in Slovenië goedkoop zijn." De energiekosten en aanlegkosten van netstroom zijn niet meegerekend in de prijs.

Vaker gedaan

De i-Ternal is volgens de maker de eerste digitale grafsteen ter wereld. Wel zijn er eerdere pogingen geweest om de grafsteen meer van deze tijd te maken. Zo heeft de Nederlandse Steenhouwerij Rijtink ook een scherm in een grafsteen, maar dat heeft meer weg van een digitaal fotolijstje.

Ook zijn enkele grafstenen in China uitgerust met een QR-code, waardoor de digitale nalatenschap van de overledene kan worden ingezien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore