Ga naar de inhoud
Tech

NCTV: zorgen over terreuraanvallen met drones

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maakt zich zorgen over het gebruik van drones door jihadisten.

De NCTV vreest dat jihadisten in het westen zich zullen laten inspireren door ISIS dat in Irak en Syrië al kleine drones met explosieven inzet om aanvallen mee uit te voeren. “Op ISIS-mediakanalen wordt dit aanslagmiddel verheerlijkt”, constateert de NCTV in zijn donderdag verschenen Dreigingsbeeld Terrorisme (pdf). “Dit kan een inspirerende werking hebben op jihadisten in het Westen.”

De NCTV wijst erop dat drones in het westen makkelijk verkrijgbaar zijn en dat het bovendien lastig zal zijn om drones te detecteren die worden bestuurd door terroristen. Er bestaan op dit moment geen concrete aanwijzingen dat terroristen voorbereidingen treffen om een aanslag te plegen in Nederland, al noemt de NCTV de kans op een aanslag in Nederland nog altijd ‘reëel’.

Counterdrone

In Irak en Syrië maakt ISIS gebruik van aangepaste DJI Phantom-drones waarmee het mogelijk is om op afstand granaten los te laten. In oktober werden er twee Koerdische strijders gedood na een aanval van een ISIS-drone.

Afgelopen najaar maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend dat het 1,75 miljoen euro investeert in de ontwikkeling van een zogeheten counterdrone die drones die de openbare orde en veiligheid bedreigen, kan signaleren en uitschakelen.