Ga naar de inhoud
Tech

Last van pratende collega's? Zet de digitale waterval harder

Plantronics speelt in zijn kantoor het geluid van watervallen af, zodat gesprekken van collega's niet afleiden.

Cradle to cradle, energiezuinig en bomvol relaxplekken zoals een gym, muziekmaaklokaal en concentratiestoelen. Er valt een hoop te vertellen over het nieuwe kantoor van headsetfabrikant Plantronics in Hoofddorp. Maar het meest bijzondere is dat er een geluidsinstallatie is opgehangen die de hele dag afspeelt.

De theorie is dat door geluid toe te voegen gesprekken nog wel te horen zijn, maar niet meer te volgen. Zo raak je minder snel afgeleid, zegt Plantronics-topman Frank Timmermans. "We geven een tegengeluid om het andere geluid te filteren. Je neemt vaak toch geluid op dat ver van je af staat. Door geluid toe te voegen krijg je een serene rust."

Volgens onderzoek van Plantronics zorgen ongewild opgevangen gesprekken voor verlies van efficiëntie. 61 procent van de Nederlanders in een open kantoortuin heeft last van geluid en 40 procent geeft aan minder productief te zijn.

Zelflerend

Met alleen een geluidsinstallatie ben je er nog niet: het systeem moet uiteindelijk zelflerend worden. Sensoren in het plafond meten het geluidsniveau, waarna het volume van de natuurgeluiden, zoals een waterval, aangepast kan worden.

Timmermans:  "Je kunt een akoestische gordijn optrekken waarbij je verschillende ruimtes onafhankelijk van elkaar kunt reguleren. Zie het als een airconditioning voor geluid." 

Voor het bedrijf is het meer dan eigen gewin. "We willen een showcase hebben om aan onze klanten te laten zien hoe wij geluidsproblemen aanpakken. We zijn onze oplossing nu aan het kwalificeren en willen het binnen een jaar op de markt brengen." Dus wie weet klinkt er bij jou op kantoor binnenkort ook zo'n digitale waterval.

Meer anti-afleiding:

Deze apps beperken de afleiding van internet

Deze knop laat je op je werk focussen

Nederlandse oordop Knops is een 'volumeknop voor je oren'