Tech

'Mannenberoepen hebben meer te lijden onder robots'

14 april 2017 08:57 Aangepast: 26 april 2018 23:49

Typische mannenberoepen worden eerder bedreigd door robotisering en automatisering dan werkzaamheden die juist vaker door vrouwen worden uitgevoerd.

Dat stelt beroependatabase Job Personality. Banen als metaalbewerker, lasser of fietsmonteur – nog altijd vooral populair onder mannen – zullen eerder verdwijnen door de robotisering dan ‘vrouwenberoepen’ als leraar in het basisonderwijs of verloskundige.

Op basis van cijfers van het CBS stelde Job Personality een toptien op voor de beroepen die het populairst zijn bij mannen en vrouwen en keek vervolgens hoe groot de kans is dat die werkzaamheden zullen worden overgenomen door robots. Het zogeheten robotiseringspercentage ligt bij mannenberoepen met 62 procent aanmerkelijk hoger dan bij vrouwenberoepen, concludeert het bedrijf vervolgens.

Die uitkomst is opmerkelijk. Vorig jaar voorspelde het World Economic Forum (WEF) in het rapport ‘The Future of Jobs’ (pdf) dat technologische ontwikkelingen vooral negatieve gevolgen zullen hebben voor vrouwen. Omdat relatief weinig vrouwen een technische opleiding hebben gedaan en vrouwen juist zijn oververtegenwoordigd in banen waar de klappen gaan vallen (administratief werk, sales), zou er wel eens een eind kunnen komen aan de opmars van vrouwen op de werkvloer, aldus het WEF.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van