Tech

Dutch design: jas én slaapzak voor daklozen

17 april 2017 13:59 Aangepast: 26 april 2018 23:49

Sheltersuit wordt gemaakt met de beste en mooiste materialen.

Terwijl de bezoekers aan de Designweek in Milaan massaal met hun dure kleren mooi spullen uitzochten, was er één exposant die het verschil maakte. Sheltersuit uit Enschede deelde 100 stuks van zijn design uit aan de daklozen in Milaan.

Sheltersuit is een coole camo-jas met een goed ontwerp. Maar hij is niet te koop. Je kunt hem alleen krijgen als je hem nodig hebt, omdat je dakloos of een vluchteling bent en daarom op straat moet slapen. Je kunt een Sheltersuit wel weggeven, door te doneren aan de stichting.

Jas als slaapzak

Een Sheltersuit is een oversized jas die verlengd kan worden tot een slaapzak. Het pak wordt gemaakt van de mooiste en meest geavanceerde materialen en is dus wind- en waterdicht en zelfs zo warm dat je er buiten in kunt slapen. Die high-end materialen zijn restmaterialen of productiefoutjes van mooie merken als Nomad, Ten Cate, 3M en YKK. Dat maakt ook dat geen pak er hetzelfde uitziet, net zoals een zwerver een uniek mens is.

De patronen en kleuren zijn top. Je loopt er verzorgd en fashionable bij. Overdag kan de slaapzak in een rugzak die qua patroon weer bij je jas past. Productiekosten liggen rond de 150 euro en het werk wordt zoveel mogelijk uitbesteed aan vluchtelingen.

Miniatuurvoorbeeld

Sheltersuit is opgezet door mode-ontwerper Bas Timmer en bestaat nu uit 32 mensen die tussen de creatieve startups op Spinnerij Oosterveld in Enschede de wereld een beetje verbeteren. Doneren doe je hier.

Het zou zo maar kunnen dat Sheltersuit net zo populair wordt als dekbedhoezenmaker Snurk, die is begonnen met de hoes Le Clochard, geprint van kartonnen dozen en met opbrengst voor dakloze jeugd. 

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van