Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Apple mag nu zelfrijdende auto's testen in Californië

14 april 2017 19:59 Aangepast: 26 april 2018 23:49

Apple heeft nu in Californië een vergunning om zelfrijdende auto's op de weg te testen.

Apple staat genoemd als nieuwe vergunningshouder in documenten die de overheid in Californië vrijdag heeft gepubliceerd. De nieuwe vergunning duidt erop dat Apple zijn plannen voor een eigen zelfrijdende auto, of de software die hiervoor nodig is, nog niet heeft afgeblazen.

Over Apples plannen op autogebied gaan al jaren geruchten. Apple heeft publiekelijk niets losgelaten. Tegenover The Wall Street Journal weigert Apple elk commentaar op de nieuwe vergunning. Het bedrijf verwijst naar een brief uit 2016 aan de Amerikaanse verkeerveiligheidsinstantie. In die brief riep Apple op om snel met nieuwe veiligheidsregels te komen en om flexibel om te gaan met de voorschriften. 

Ethische kwesties

Ook benadrukte Apple drie ethische aspecten rond zelfrijdende auto's. Zo wees het bedrijf op de gevolgen van veiligheidsbeslissingen door algoritmes. Daarbij kun je denken aan een situatie waarin twee zelfrijdende auto's op ramkoers liggen: welke 'afweging' moeten de machines dan maken? Welke auto rijdt de berm in, om maar eens wat te noemen. Ook gaf Apple aan dat er aandacht moet zijn voor privacy en veiligheid en voor de impact die zelfrijdende auto’s kunnen hebben op de maatschappij. 

Meer over zelfrijdende auto's

Hoe houden we de zelfrijdende auto in bedwang?

Brabant laat zelfrijdende auto's testen op de openbare weg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore