Tech

Met deze 3D-printer wil Shapeways straks hele producten printen

26 april 2017 23:51 Aangepast: 26 april 2018 23:49

De Nederlandse 3D-printwinkel Shapeways laat klanten nu gebruik maken van een van de meest geavanceerde 3D-printers van dit moment.

Het nieuwe type 3D-printer van HP is nauwkeuriger en sneller dan de huidige generatie 3D-printers. Het van oorsprong Eindhovense bedrijf Shapeways heeft twee jaar met HP samengewerkt om de printer te ontwikkelen. HP is ook een investeerder in Shapeways. De HP-printers gebruiken een ander soort technologie, waardoor het in de toekomst mogelijk wordt om een full-color 3d-print te maken. Op dit moment moeten de objecten nog in een kleurbadje als je ze een kleur wilt geven.

Complete producten printen

De technologie van HP zou het zelfs mogelijk maken om bijvoorbeeld koper en plastic door elkaar te printen. In tegenstelling tot andere printers druppelt HP zogenaamde agents (chemicaliën) op nylonpoeder om een 3D-object te printen. Door andere agents te gebruiken kan de printer het materiaal andere eigenschappen geven.

Over een paar jaar is het dus mogelijk om het plastic heel hard of juist zacht te maken. Je kan er ook kiezen voor een gladde of ruwe afwerking. Later is het dus ook mogelijk om een geleidende agent te printen waardoor je elektronica gelijk in een voorwerp kunt verwerken.

Hele smartphones printen

Het idee is dat uiteindelijk dat 3D-printers steeds meer eindproducten kunnen printen in plaats van onderdelen. Bij Shapeways denken ze dat het mogelijk is om uiteindelijk volledige smartphones uit te printen. Maar daar moeten we nog even geduld voor hebben.

Bekijk hieronder een stukje van de Bright Business-reportage bij Shapeways, waarin we spreken met vice-president Stefan Rink. Binnenkort meer op ons Youtube-kanaal.  

Geen video missen? Subscribe op ons kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van