Tech

Spotify koopt blockchain-startup voor tracken van auteursrechten

26 april 2017 20:43 Aangepast: 26 april 2018 23:49
Beeld © Bright.nl

Spotify neemt de startup Mediachain over. Het bedrijf werkt aan een blockchain-systeem om intellectueel eigendom te registreren en te tracken.

De blockchain-technologie is vooral bekend geworden door de Bitcoin. Via de blockchain kan voortdurend worden bijgehouden wie de eigenaar is van een munt. Mediachain, dat vorig jaar van start ging, werkt aan een vergelijkbare methode om decentraal bij te houden wie het intellectuele eigendom op een creatief werk in handen heeft. Zo kunnen componisten, tekstschrijvers en muzikanten eenvoudig beloond worden als iemand hun werk via internet aanschaft of afspeelt.

Dat maakt Mediachain interessant voor Spotify, want het muziekbedrijf weet lang niet altijd wie het precies moet uitbetalen voor het afspelen van streams, schrijft VentureBeat. Vorige maand nog trof het streamingbedrijf een schikking ter waarde van 30 miljoen dollar met een brancheorganisatie van muziekuitgevers vanwege het niet uitbetalen van royalty’s.

Spotify, dat dit jaar nog een beursnotering wil, hoopt vermoedelijk dat het gebruik van de technologie van Mediachain vergelijkbare schikkingen in de toekomst overbodig zal maken. “Het Mediachain-team zal Spotify helpen met het tot stand brengen van een eerlijkere en transparantere muziekindustrie voor makers en rechthebbenden”, schrijft het streamingbedrijf in een persverklaring. Hoeveel geld er met de overname is gemoeid, hebben de twee partijen niet bekendgemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van