Tech

Windows 10 S moet klaslokaal veroveren

02 mei 2017 18:03 Aangepast: 26 april 2018 23:18

Microsoft gaat met het nieuwe Windows 10 S de strijd om het klaslokaal aan met Googles Chromebooks.

Microsoft heeft dinsdagmiddag Windows 10 S aangekondigd. Met deze nieuwe versie van het systeem wil het bedrijf goedkope Windows-laptops in de klas krijgen en de Chromebooks de deur wijzen. Windows 10 S geeft zowel leerlingen, als docenten als ict-beheerders meer mogelijkheden. Vooral de installatie van de computers is versimpeld: door een usb-stick in een computer te steken, is deze in 30 seconden klaar voor gebruik.

De beheerder van het schoolnetwerk kan instellingen per klas of per school aanpassen. Zo kan een beheerder bijvoorbeeld in één klik alle camera's uitschakelen. Nieuwe laptops, waaronder een goedkope Samsung-laptop van 189 dollar, verschijnen deze zomer.

Scholen die al gebruik maken van Windows-laptops, kunnen gratis updaten naar Windows 10 S. Voor de kinderen die al kunnen typen, wordt er een sociaal netwerk meegeleverd.

Minecraft en mixed-reality

Verder krijgt de game Minecraft ook een belangrijke rol in het nieuwe besturingssysteem. De speciaal ontwikkelde Minecraft: Education Edition kan gratis wordt geïnstalleerd. Office 365 krijgen de computers er ook gratis bij.

Daarnaast komt Microsoft met budgetmodellen van de Hololens, de bril waarmee computerbeelden en de fysieke wereld gecombineerd worden. Als voorbeeld geeft Microsoft de mogelijkheid om planeten door het lokaal te laten vliegen.

Nieuwe laptops

Microsoft kondigde zelf het eerste apparaat met Windows 10 S aan: de nieuwe, dunne Surface-laptop met een 13,5 inch scherm en een lange accuduur. Met een prijskaartje vanaf 1149 euro is dit geen laptop gericht op scholen. Dat geldt wel voor de goedkope convertible-laptops met Windows 10 S die Acer en HP dinsdagavond aankondigden. Het gaat om bestaande modellen, die voorzien van Windows 10 S een lagere prijs hebben (299 dollar in de VS). Bekijk onze eerste indruk van Microsofts nieuwe Surface Laptop:

Subscribe op ons YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van