Tech

Ocean Cleanup wil helft plastic in Stille Oceaan opruimen in 5 jaar

11 mei 2017 21:55 Aangepast: 26 april 2018 23:18

"Binnen een jaar beginnen we met de schoonmaak van de vuilnisbelt in de Stille Oceaan", zegt Boyan Slat van The Ocean Cleanup.

De 22-jarige Nederlander Boyan Slat, die The Ocean Cleanup heeft bedacht, maakte vanavond tijdens een grote show bekend dat delen van het systeem al in productie zijn. Eind 2017 wordt er getest voor de westkust van Amerika.

Slat en zijn team hebben ingrijpende vernieuwingen doorgevoerd in het ontwerp die The Ocean Cleanup efficiënter zouden moeten maken. In plaats van een 100 kilometer lange, V-vormige drijvende plastic buis, kiest het team voor 50 kortere buizen van 1 tot 2 kilometer. Die buizen hebben een U-vorm en drijven op zee.

Het oorspronkelijke plan was om de buis vast te ketenen aan de zeebodem. Ook dat is veranderd. De korte buizen zitten niet vast, maar ze hebben zware ankers waardoor de buizen langzaam verplaatsen. Dat gaat trager dan de stroom plastic, waardoor het plastic zich zal verzamelen in de 'armen'. Het idee is dat dit plastic naar land wordt gebracht en daar gerecycled wordt.

Lieveling

Volgens Slat kan zijn systeem binnen vijf jaar tijd de helft van het plastic in de Stille Oceaan opruimen. Of die belofte ook wordt ingelost, blijft afwachten. Ondertussen is uitvinder Slat uitgegroeid tot de lieveling van journalisten en bedrijven. In het afgelopen half jaar heeft hij 21,7 miljoen dollar binnen gehengeld, zo werd vorige week bekend.

Als tiener ontwierp Boyan Slat de basis van de Ocean Cleanup, een jaar later richtte hij een stichting op en werkte hij het idee verder uit. The Ocean Cleanup Foundation heeft inmiddels tientallen medewerkers en 30 miljoen dollar in kas. Onder meer chemieconcern DSM en PayPal-oprichter Peter Thiel hebben de portemonnee getrokken

Spektakelshow

Verder heeft SBM Offshore ingenieurs uitgeleend en Boskalis helpt bij het installeren van een testopstelling voor de Nederlandse kust afgelopen zomer. Dat schept verwachtingen, die Slat en zijn team nu moeten gaan waarmaken. Een aanzienlijk deel van het geld is in ieder geval alvast uitgegeven aan de spektakelshow vanavond.

Lees ook: Diesel maken van plastic soep

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van