Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

'Betalen aan makers Wanacry-ransomware is zinloos'

16 mei 2017 08:49 Aangepast: 26 april 2018 23:18

Slachtoffers van de Wanacry-ransomware die bitcoins hebben overgemaakt krijgen hun gegevens niet terug.

Dat zegt Tom Bossert, de adviseur van president Donald Trump op het gebied van Binnenlandse Veiligheid. Bossert zegt dat ongeveer 300.000 computers in 150 landen zijn besmet met Wanacry. De ransomware versleutelt populaire bestanden, zoals foto's, documenten, video's en zip-bestanden, en maakt ze ontoegankelijk. Omdat de ransomware automatisch naar andere computers in hetzelfde netwerk verspreidt, hebben de criminelen zich vooral gericht op bedrijven.

Het lijkt erop dat slachtoffers niet massaal geld hebben overgemaakt naar de daders. Volgens Bossert is minder dan 70.000 dollar (bijna 64.000 euro) aan 'losgeld' betaald door mensen die weer toegang wilden tot vergrendelde gegevens. Het zou nog volstrekt onduidelijk zijn wie achter de aanval zitten.

Bossert zei eerder dat niet wordt uitgesloten dat een buitenlandse mogendheid achter de cyberaanval zit. Een link met Noord-Korea wordt onderzocht, maar volgens de deskundige is het waarschijnlijk dat criminelen verantwoordelijk zijn, omdat losgeld wordt geëist.

Zo bescherm je jezelf tegen de Wanacry-ransomware

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore