Ga naar de inhoud
Tech

Facebook overtreedt Nederlandse privacywet

Facebook houdt zich niet aan de Nederlandse privacywetgeving, schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzocht de verwerking van de gegevens van 9,6 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers en trekt harde conclusies. Op maar liefst zeven punten heeft het sociale netwerk zich niet aan de Nederlandse wet gehouden, schrijft de AP. Zo informeert Facebook jou als gebruiker niet voldoende over hoe je gegevens gebruikt worden, welke gegevens gebruikt worden voor advertenties en hoe Facebook je volgt buiten de website, zelfs als je bent uitgelogd. 

Stomazakjes en datingsites

Zo schrijft de AP over een vrouw die, terwijl ze was uitgelogd van Facebook, via Google informatie zocht over een komende darmoperatie en de gevolgen daarvan. Haar grootste angst was dat die zou leiden tot een stoma. Toen ze weer inlogde, kreeg ze prompt een advertentie van stomazakjes voorgeschoteld, inclusief tips over hoe te vertellen over je stoma aan je (toekomstige) partner.

Als ander voorbeeld noemt de Autoriteit Persoonsgegevens het feit dat Facebook de seksuele geaardheid van gebruikers doorgaf aan adverteerders, die op basis daarvan dan gerichte advertenties konden laten zien, bijvoorbeeld van datingsites. Gebruikers waren daarvan niet op de hoogte. Facebook is inmiddels gestopt met het doorgeven van die informatie aan adverteerders. Op de andere punten onderzoekt AP nu hoe Facebook het doet. Mocht er geen verbetering zijn, dan overweegt de AP om Facebook sancties op te leggen. 

Facebook: we voldoen aan de regels

In een reactie zegt een woordvoerder dat Facebook het niet eens is met de bevindingen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Het bedrijf stelt te voldoen aan de Europese wetgeving voor gegevensbescherming en steeds bezig te zijn om gebruikers meer controle te geven over hun privacy. Ook vindt Facebook dat de Autoriteit Persoonsgegevens niet bevoegd is om sancties op te leggen, omdat het bedrijf gevestigd is in Ierland. De AP vindt dat het die bevoegdheid wel heeft.

Lees ook: Facebook pakt nepnieuws ook in Nederland aan