Tech

Samsung en Toyota sluiten zich aan bij Ethereum-alliantie

22 mei 2017 22:12 Aangepast: 26 april 2018 22:47

Grote bedrijven storten zich massaal op de blockchain. Onder meer Samsung, Toyota en Merck sluiten zich aan bij de Enterprise Ethereum Alliance.

Met de komst van 86 nieuwe bedrijven verdrievoudigt het aantal leden van het samenwerkingsverband dat zich richt op de ontwikkeling van bedrijfstoepassingen van de blockchain. Eerder waren onder meer Microsoft, ING en IBM al lid geworden van de alliantie die eind februari werd opgericht.

Deze bedrijven kiezen voor de Ethereum-blockchain: een variatie op de oorspronkelijke Bitcoin-blockchain die ook zogeheten slimme contracten mogelijk maakt. Ontwikkelaars kunnen apps bouwen waarmee transacties automatisch worden uitgevoerd als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat je neefje op zijn verjaardag elke keer een geldbedrag krijgt. Of dat de vergoeding van een freelancer wordt uitbetaald als hij het beloofde werk heeft gedaan.

Slimme contracten

Het idee is dat dergelijke slimme contracten kunnen worden ingezet om bepaalde delen van de bedrijfsvoering te automatiseren. Zo onderzoekt vliegtuigbouwer Airbus of het zijn supply chain management kan overhevelen naar de blockchain.

Vooralsnog bevinden dergelijke pogingen bij bedrijven om aan de slag te gaan met de blockchain zich nog voornamelijk in de experimentele fase. Eén van de doelstellingen van de Enterprise Ethereum Alliance is dan ook dat bedrijven van elkaars pilots kunnen leren. 

Lees ook: Blockchain is een blijvertje, ondanks de kinderziektes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van