Ga naar de inhoud
Tech

Google-computer verslaat Go-kampioen weer

Googles zelflerende computer AlphaGo speelt opnieuw tegen de kampioen van het bordspel Go en heeft het eerste duel gewonnen.

AlphaGo is een zelflerend algoritme van Google dat vorig jaar de toen regerend wereldkampioen Lee Sedol al wist te verslaan. Het complexe Aziatische bordspel is bij uitstek geschikt voor het testen van de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, door de vele mogelijke zetten. Nu houdt Google weer zo'n wedstrijd, tijdens zijn Future of Go-event in het Chinese Wuzhen.

Daar neemt een verbeterde versie van AlphaGo het op tegen de 19-jarige Chinese Ke Jie, volgens experts momenteel de sterkste menselijke Go-speler ter wereld en nummer één op de ranglijst. Ke heeft een andere aanpak dan Sedol vorig jaar en laat zich inspireren door het spel van AlphaGo. "Dat is een zet van Master", zei commentator over één van de zetten van Ke.

Pseudoniem

Master is het pseudoniem waaronder AlphaGo eerder dit jaar gebruikte tijdens online Go-duels. Master won toen uiteindelijk zestig potjes achter elkaar, en dat trok de aandacht. Uiteindelijk gaf Google toe dat een verbeterde versie van AlphaGo achter Master zat, en nu neemt die versie het op tegen de kampioen. In de eerste van de totaal drie duels won AlphaGo daarbij van Ke.

Tijdens Future of Go nemen vijf professionele spelers het ook samen op tegen AlphaGo. Er is ook een duel tussen twee menselijke spelers die allebei hulp van de kunstmatige intelligentie krijgen. Door de complexiteit van Go moeten de zelflerende systemen van Google uiteindelijk steeds beter worden in ingewikkelde probleemoplossing en het maken van de juiste keuzes.

Waarom we AI volgens AlphaGo-maker niet hoeven vrezen

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl