Ga naar de inhoud
Tech

Zonneceldakpan wordt snel volwassen

Tesla komt binnenkort met zonneceldaken, maar het Nederlandse ZEP is ze al volop aan het installeren. Met pannen die meer energie opleveren dan traditionele panelen.

Zonnepanelen plaatsen is om twee redenen lastig. Tenzij je ze uit het zicht kunt plaatsen, is het visueel meestal geen verbetering en die rechthoekige oppervlakken passen zelden mooi op het dakoppervlak waar ze concurreren met Velux-ramen en pijpjes voor ventilatie en verwarming. De zonneceldakpan lijkt dan ook al heel erg lang een goed alternatief. Je moet hard je best doen om de pannen te herkennen als iets anders dan gewone keramische dakpannen en ze zijn prima te verwerken in het aanzicht van het huis. Nadeel was tot nu toe de prijs en de opbrengst.

Tesla kondigde recent zijn zonnedakpannen aan, vanaf 2018 in Nederland verkrijgbaar. Maar in eigen land legt onder meer het bedrijf ZEP al zonneceldakpannen aan. Zelfs op de Priesnitzhoeve uit 1870, dat deel uitmaakt van het rijksbeschermde dorpsgezicht van Rheden. In Groningen, Rheden, Montfoort, Haarlem en Woerden zijn de pannen al goedgekeurd door monumentencommissies.

ZEP verwacht dat de pan overal in Nederland wordt toegestaan. "Een gemiddeld dak met 45 vierkante meter aan zonnepannen levert 4500 kilowatt stroom per jaar. Dat is meer dan een huishouden gemiddeld verbruikt," aldus Joost de Graaf van ZEP. Behalve in Nederland gaat ZEP ook zowel zwarte als rode zonnepannen in Duitsland, Scandinavië en Engeland leveren.

Voor 4300 euro heb je 15m2 zonnepan (pdf) inclusief omvormer en wifi-module. Naarmate er meer zonnepannen verkocht gaan worden, zou de prijs per kW wel eens lager kunnen worden.