Tech

'Nieuwe iPhone-chip herkent je stem beter'

29 mei 2017 14:27 Aangepast: 26 april 2018 22:47

De volgende iPhone gaat je stem en gezicht een stuk beter herkennen.

Apple werkt aan een speciale chip voor kunstmatige intelligentie die dit soort taken sneller, accurater en energiezuiniger gaat uitvoeren. Dat stelt een anonieme bron binnen Apple tegen Bloomberg-journalist Mark Gurman, die als één van de best ingevoerde Apple-journalisten wordt gezien. De chip zou de Apple Neural Engine gaat heten en in de toekomstige iPhone en iPad worden gestopt. 

Apple houdt op 5 juni zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC. Het is mogelijk dat de nieuwe chip tijdens dit evenement wordt aangekondigd, samen met de verwachte speaker met slimme assistent Siri.

Efficiënter werken

​Op dit moment wordt de normale chip ingezet om menselijke taken als stemmen en spraakcommando's herkennen uit te voeren. Om de normale chip minder te belasten en efficiënter te werken zou Apple aan een speciale chip voor kunstmatige intelligentie werken. 

Een chip voor dergelijk specifieke doeleinden is niet nieuw. Zo heb je de grafische chip voor spelen van games en afspelen van video's, maar ook Apples M-chip. Deze chip houdt sensoren in de gaten: denk aan of de telefoon wordt opgepakt. Omdat de M-chip specifiek voor dit soort taken is gemaakt, is hij heel energiezuinig.

Kunstmatige intelligentie

Omdat de taken voor kunstmatige intelligentie niet meer bij de normale chip komen te liggen wordt ook de accuduur van de iPhone verbeterd, zo stelt de bron tegen Gurman. 

Eerder publiceerde Apple al zijn eerste paper over kunstmatige intelligentie, waarin het schrijft over de lessen die het bedrijf leert met zijn onderzoek naar AI. Dat is bijzonder: Apple is normaal gesproken niet zo open over dit soort interne projecten. Naast Apple hebben ook chipmaker Qualcomm, hardwarefabrikant Nvidia en Google een soortgelijke AI-chip ontwikkeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van