Tech

'Overheid moet Ubers en Airbnb's harder aanpakken'

31 mei 2017 09:30 Aangepast: 26 april 2018 22:47

Deelplatformen zoals Uber of Airbnb moeten eerder gereguleerd worden zodat ze geen monopolie krijgen, adviseert het Rathenau Instituut.

Gebeurt dat niet, dan komen banen in de reguliere economie waar de deelplatforms mee concurreren onder druk te staan of zorgen de platforms tot overlast, schrijven de makers van een rapport over deelplatforms genaamd Eerlijk Delen. De deeleconomie heeft ook positieve effecten, zoals innovatie in een sector. Die effecten moeten gestimuleerd worden, maar daarbij moeten de publieke belangen als consumentenbescherming, privacy en openbare orde niet uit het oog worden verloren.

Door een dienst als Airbnb bijvoorbeeld worden in de grote steden huizen aan de woningmarkt onttrokken om continu via de dienst te worden verhuurd en ontstaat er overlast voor buurtbewoners. Een dienst als Snappcar, waarbij mensen hun auto verhuren op momenten dat ze hem niet gebruiken, kan juist in binnensteden leiden tot een oplossing voor parkeerproblemen.

Toezicht

Om deelplatformen te kunnen reguleren zou de overheid de juridische status van de platformen duidelijker moeten maken, adviseren de makers van het rapport. Een derde partij zou aangesteld kunnen worden om toezicht te houden. Ook zouden de beoordelingen op een platform mee te nemen moeten zijn naar andere platformen.

'Bedrijven als Airbnb en Uber moeten gebruikersdata afstaan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore