Tech

IBM-supercomputer Watson goed in plannen kankerbehandelingen

01 juni 2017 11:52 Aangepast: 26 april 2018 22:47

IBM's Watson blijkt goed in het opstellen van behandelplannen voor kankerpatiënten.

De aanbevelingen die Watson doet, zijn in de meeste gevallen in lijn met wat oncologen adviseren, zo blijkt uit onderzoek dat deze week is gepresenteerd tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van Amerikaanse oncologen. Dat meldt Engadget.

Bij testen in India blijkt Watson for Oncology, een zelflerend systeem dat op basis van patiëntgegevens een gepersonaliseerd behandelplan opstelt, opmerkelijk goed te scoren. In het geval van longkanker stemt het advies van de IBM-computer in 96 procent van de gevallen overeen met dat van de artsen. Bij anuskanker en darmkanker geldt dat voor respectievelijk 93 en 81 procent van de behandelplannen.

"Dit onderzoek laat zien dat Watson doet wat we ervan verwachten", aldus Andrew Norden van IBM in een persverklaring. "Het systeem helpt artsen om hun ervaring en expertise te vergroten om zo de beste zorg te verlenen."

Jeopardy

Watson is het AI-paradepaardje van IBM. Het systeem is in staat om vragen te beantwoorden die in natuurlijke taal worden gesteld. Het systeem werd in de eerste plaats ontworpen om mee te kunnen doen aan de quiz-show Jeopardy. In 2011 nam Watson het op tegen twee voormalige winnaars van de show. Met succes: de computer eindigde op de eerste plaats en won een miljoen dollar.

Supercomputer Watson maakt recepten voor iedereen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van