Tech

Al Jazeera zegt slachtoffer te zijn van 'constante hackpogingen'

09 juni 2017 13:40 Aangepast: 26 april 2018 22:16

Al Jazeera, één van de belangrijkste nieuwsmedia van Qatar, zegt dat er 'constante hackpogingen' op het platform worden uitgevoerd.

Dat de tv-zender wordt aangevallen, is volgens correspondent Olaf Koens logisch: "Het is Qatars visitekaartje naar de buitenwereld." De hackpogingen worden intensiever en nemen verschillende vormen aan, schrijft Al Jazeera op zijn website. "Maar onze platformen zijn niet overgenomen."

Bronnen zeggen tegen RTL Nieuws dat het gaat om 'zeer zware ddos-aanvallen', maar ook om 'pogingen om de systemen binnen te dringen'. Eén van de bronnen heeft afgelopen week – tijdens een gesprek via een socialemedia-app – een poging tot phishing opgemerkt, waarmee de aanvaller gevoelige informatie probeerde te stelen.

Een team van de Amerikaanse FBI is in Doha om de overheid van Qatar te helpen tijdens de cyberaanvallen. De uitkomsten van het onderzoek van de FBI worden later gepresenteerd, zegt de Qatarese minister van Binnenlandse Zaken tegen Al Jazeera.

Terreurorganisaties

Al Jazeera is een belangrijke speler in het conflict tussen Qatar en de vijf andere Arabische landen: Bahrein, Egypte, Saoedi-Arabië, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze vijf landen zeggen dat Qatar terrorisme en extremisme steunt.

Volgens Koens is dat een klassiek geval van de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet: "Zowel Qatar als Saoedi-Arabië steunen allerlei terreurorganisaties, alleen niet altijd dezelfde." Ook Iran speelt een belangrijke rol in dit conflict: Qatar heeft daar goede relaties mee, en Saoedi-Arabië wil dat die banden worden opgeschort.

Het visitekaartje

"Al Jazeera is Qatars visitekaartje voor de buitenwereld", vertelt Koens. "Wij kennen de Engelstalige variant, waar de berichtgeving vaak uitstekend is. Maar in de Arabische wereld kent men de Arabische versie van Al Jazeera, en die is nu echt de gebeten hond."

De berichtgeving van Al Jazeera over de vijf andere Arabische landen, onder andere over de recente protesten in Bahrein, was volgens Koens de rode lijn: "Nu ligt de eis van de Saoedi's op tafel dat Qatar de zender sluit. En dat zou nog best eens kunnen gebeuren ook, want Qatar zal moeten buigen: ze hebben geen vrienden, enkel belangen."

Bekijk ook de uitleg van Olaf Koens over het Arabische conflict

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van