Tech

Brandweer waarschuwt: je telefoon in bed opladen is levensgevaarlijk

12 juni 2017 20:30 Aangepast: 26 april 2018 22:16

Experts waarschuwen dat we alle stekkers er 's nachts uit moeten trekken.

Een jongen van 15 uit het Belgische Halle schrok zich kapot toen zijn powerbank 's nachts ontplofte en zijn bed in brand stond. "Hier is een ramp vermeden", zei een Belgische brandweerofficier. De jongen werd net op tijd wakker en had met zijn ouders het vuur kunnen doven. 

De hele nacht apparaten laten opladen is vragen om problemen, stelt Brandweer Nederland tegen EditieNL. Laad alleen apparatuur op als je wakker bent én thuis bent. "Een telefoon opladen, onder je kussen leggen en lekker gaan slapen is niet verstandig. Dat geldt ook voor andere apparaten zoals powerbanks en hoverboards." Bij elektrische apparaten kan altijd iets mis gaan, zegt de brandweer. "Bij accu's is er een groter risico. Zorg daarom dat je een rookmelder hebt."

Koop geen goedkope nepmerken

Bij namaakproducten is de kans op ontploffing groter, weet Erik Pels van Pels Brandpreventie. Hij adviseert altijd originele spullen te kopen en niet voor goedkope nepmerken te gaan.  "Zo'n powerbank heeft een bepaald vermogen nodig, en daarvoor is een goede spanningsomvormer nodig. Er komt misschien een hogere spanning uit het stopcontact dan het apparaat nodig heeft. Als de spanningsregelaar niet goed werkt kan er hitte ontstaan, en dus ontploffingsgevaar. Ook je telefoon kan oververhit raken." 

Campagne om te waarschuwen

Volgens de Belgische brandwondenorganisatie Oscare hebben dit jaar al dertig mensen lichte brandwonden overgehouden aan oververhitte telefoons of opladers. Met de campagne #BeUnplugged wil Oscare het probleem bij jongeren aan het verstand brengen. De organisatie gaat deze zomer festivals af om jongeren te waarschuwen voor brandwonden door het verkeerd gebruiken en opladen van telefoons en powerbanks. 

Wat te doen als je telefoon oververhit is?

Als je tijdens het gebruiken van je smartphone voelt dat hij te warm wordt, volg dan deze tips:

Meer tips? Subscribe op het Bright Youtube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van