Ga naar de inhoud
Tech

Video: Doe je telefoon achter het stuur alsjeblieft weg

Verzekeraar Interpolis toont in een indringende video waarom je je telefoon tijdens het rijden gewoon weg moet doen.

We weten allemaal dat het niet mag, en dat het niet slim is om je telefoon er achter het stuur bij te pakken. Maar toch doet een schrikbarende 89 procent van de Nederlandse automobilisten het weleens, stelt verzekeraar Interpolis in deze indringende nieuwe video. Dat is veel te veel, en dat is veel te gevaarlijk.

In de video worden een paar mensen op een testparcours geconfronteerd met het gevaar van verslappende aandacht door smartphones. De confrontatie daarna is nog groter. Dan vertelt Koen van Tongeren zijn verschrikkelijke ervaring met een telefoon in het verkeer, met dodelijk gevolg. Koen deed zijn verhaal al eerder in de documentaire In één klap.

Hoe zeer zijn verhaal ook hemzelf blijft aangrijpen, hij blijft het vertellen. Omdat het zo ontzettend nodig is, en omdat iedereen het moet horen. Bekijk deze video, luister naar het verhaal van Koen en raak telefoon tijdens het rijden gewoon niet aan.

Interpolis heeft een app ontwikkeld voor Android en iPhone die de tijdens het rijden alle notificaties tegenhouden. Samsung heeft een vergelijkbare app voor Android. Vanaf september hebben iPhones met iOS 11 ook zo’n blokkeerfunctie voor tijdens het rijden ingebouwd. Wees verstandig en gebruik zo’n functie. Geen like of appje is een ongeluk waard, en een telefoon leidt altijd meer af dan je zelf denkt.