Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

De gezonken caravan van Zomergasten

30 juli 2017 21:31 Aangepast: 26 april 2018 21:14

Wat is er loos met het decor van Zomergasten? Een dijkdoorbraak? Een camping na de zeespiegelstijging? De gedachte achter het intervieweiland.

Zondagavondprogramma Zomergasten is weer begonnen. Dit jaar is er naast een nieuwe presentator ook een nieuw decor en dat zorgde voor discussie. Is dat nou een gezonken caravan? Een camping na de stijging van de zeespiegel?

Dat decor is gemaakt door gelegenheidsduo Koen Steger en Neal de Groot. Geen grote namen, maar gewoon Koen en Neal. VPRO schreef een wedstrijd uit om de nieuwe decorbouwers te vinden. De brief omschrijft dat het decor plaats moet bieden aan twee zitplaatsen, een tafel en een medium om de fragmenten op te bekijken. Ook mag het decor vooral het gesprek niet storen. Met Alex van Warmerdam die het eerste decor maakte, en de ontwerpers van Concrete als voorgangers, is het decor een opdracht met aanzien.

Het idee om water in te zetten komt van Neal de Groot. "Water is rustgevend, en de spiegeling maakt het extra aantrekkelijk." De inspiratie kwam van een zoutvlakte in Bolivia waar de regen eens per jaar de vlakte in een spiegel verandert. De caravan, die in de pitch op zijn kop ligt maar in het uiteindelijke decor enkel met zijn dak boven het water uit steekt, was eerst vooral grappig en absurdistisch, maar bleek steeds meer te kloppen. "Vergelijk het met een lift waarin je vast zit. Je raakt vanzelf in gesprek met degene die ook vast zit. Het levert bijzondere gesprekken op." En dat is nou precies de bedoeling daar op het dak van die caravan. Presentatrice Janine Abbring noemt het haar ‘intervieweilandje’.

Er werd op social media volop gespeculeerd hoe Abbring en gast op dat dak terecht zijn gekomen, en hoe ze zonder natte voeten te halen naar de wc kunnen. Hoe dat zit, zie je in onderstaand 'making of'-filmpje. In de komende afleveringen nemen burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan, Artikel 1-lijstduwer Glenn Helberg, acteur Wim Opbrouck, primatoloog Frans de Waal en cabaretière Claudia de Breij plaats op de camper.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore