Ga naar de inhoud
Tech

Ikea lanceert goedkopere thuisbatterij dan Tesla

De Britse afdeling van Ikea is gestart met de verkoop van thuisbatterijen.

Het nieuws komt een maand na de lancering van een verbeterd verkooppunt voor Ikea-zonnepanelen in Nederland. In winkels van de meubelhandelaar worden speciale 'instore winkels' opgericht. Ook heeft het bedrijf samen met het Britse Solarcentury een online verkooppunt opgetuigd.

De grote hobbel bij duurzame energieopwekking is vaak de opslag: de zon kan overdag fel schijnen, maar wie 's avonds televisie wil kijken komt al snel in de problemen. Tesla bracht daarom al eerder met weinig succes een thuisbatterij op de markt die het verkocht via Eneco. Ikea doet nu iets soortgelijks op de Britse markt.

Sinds deze week verkopen de Britse vestigingen van de meubelgigant ook een thuisbatterij, die wordt verkocht vanaf ongeveer 3300 euro. Hij moet een jaarlijkse besparing opleveren van iets meer dan 600 euro per huishouden, zegt het bedrijf zelf. Door de grote schaal waarop Ikea met haar netwerk kan leveren denkt het bedrijf goedkoop te kunnen zijn. Ikea is in ieder geval al goedkoper dan Tesla, die batterijen op de Britse markt voor 2000 pond meer aanbiedt.

Nog niet in Nederland

Ikea Nederland laat weten dat er voorlopig geen batterij verwacht hoeft te worden in Nederland. Volgens energiedeskundige Remco de Boer zou dat ook weinig voet aan de grond krijgen: "Juist in ons land heeft zo’n batterij nog weinig zin." Dat komt door de zogenaamde 'salderingsregeling', die aan huishoudens die energie opwekken garandeert dat ze te veel opgewekte energie mogen terugleveren aan het net. Dat wordt afgetrokken van wat zij op andere momenten afnemen, voor dezelfde prijs.

Vlak voor het reces maakte demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) bekend dat hij de salderingsregeling tot tenminste 2023 handhaaft. "Er is heel weinig reden om te denken dat een volgend kabinet hieraan gaat morrelen", zegt De Boer. "De steun hiervoor is groot."

In een uitgestrekt gebied als Groot-Brittannië ligt dat anders en kan de behoefte aan lokale opslag groter zijn. Al was het maar omdat Britten die terugleveren aan het net dit voor een lagere prijs dan de werkelijke waarde moeten doen. Zelf energie opslaan en later hergebruiken is dan dus voordelig.

'Off-grid gaan nog lastig'

Mocht het product wel in Nederland verschijnen, dan is het slechts weggelegd voor energiefanaten, denkt De Boer. "Mensen die het leuk vinden om hun eigen stroom later in te zetten. De echte nerds." Al zitten ook daar limieten aan volgens de expert: wie zich helemaal wil loskoppelen van het energienet heeft ongeveer honderd batterijen nodig.

Net als bij de zonnepanelen bouwt Ikea de batterij niet zelf, maar levert het de producten van het Britse bedrijf Solarcentury. Dat werkt op zijn beurt weer samen met LG en het Duitse Sonnen.