Tech

HvA meet op Lowlands hoe alcohol je dansbewegingen beïnvloedt

07 augustus 2017 16:28 Aangepast: 26 april 2018 20:43

Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) geven bezoekers alcohol in ruil voor het meten van beweging.

Dit jaar zijn er op Lowlands verschillende experimenten te vinden, waaraan bezoekers kunnen bijdragen. Festivalgangers kunnen bijvoorbeeld berichten versturen met hun gedachten, dankzij een project van de Radboud Universiteit. Ook de afdeling Digital Life van de Hogeschool van Amsterdam is aanwezig om te registeren hoe bezoekers na alcoholinname bewegen.

De proefpersonen op Lowlands moeten verschillende opdrachten uitvoeren, zoals een balanstest en een loopanalyse. Bewegingen worden met een 3d-camera geregistreerd  en via een computer geregistreerd. Inname van (extra) alcohol wordt gesimuleerd om acute veranderingen te meten. Door een speciale bril te dragen ervaren de deelnemers inname van extra alcohol. De onderzoekers hopen in drie dagen veel proefpersonen te verwelkomen en de verworven data wordt gebruikt om bewegingssensoren verder te ontwikkelen.

Doel: valongelukken voorkomen

Het doel is om bewegingspatronen te herkennen, waarmee uiteindelijk valongelukken bij ouderen te voorkomen. Mensen met een hoger risico op een valongeluk, gaan anders bewegen en door dit tijdig te herkennen kunnen preventieve maatregelen worden getroffen. Alcoholconsumptie zorgt ook voor een verandering in het patroon, vandaar dat Lowlandspubliek van waarde kan zijn in het onderzoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van